ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 12 ianuarie, grupul austriac OMV a anunțat că producția sa de hidrocarburi a crescut puternic în trimestrul patru al anului trecut, față de trimestrul al treilea. Astfel, șefii companiei-mamut se așteaptă la un impact negativ de aproximativ 150 de milioane de euro pentru anul 2022, potrivit acționarului majoritar al OMV, scrie RTV.

În perioada octombrie-decembrie 2022, producția de hidrocarburi a austriecilor de la OMV a crescut până la 385.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 381.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al treilea.

Pe de altă parte, se pare că România își permite să piardă sume consistente. Astfel, în privința aceleiași contribuții de solidaritate decisă la nivelul UE și transpusă în legislația din țara noastră, prin OUG din 29 decembrie 2022, oficialii de la Viena susțin că „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și rafinarea petrolului”.

La finalul lui 2022, executivul Nicolae Ciucă a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie.

Astfel, societățile comerciale care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriile vor plăti o contribuție de solidaritate de 60% pentru ceea ce depășește cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 și 2021. Practic, multinaționalele pot sfida fără mare efort și această lege.

Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanțarea investițiilor strategice, precum și a investițiilor în eficiența energetică și în energie din surse regenerabile. OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL), 20,64%.

„Găsiți o explicație în faptul că cei care au de plătit impozite la stat – unii dintre ei – companiile străine nu sunt căutate de justiție? Ce pretenție să am eu de la unul care dă foc (n.r. – explicații referitoare la problema incendiilor din România)? Asta e subordonarea într-o colonie. Colonia are stăpâni. Străinii sunt stăpâni și justiția nu face nimic la stăpâni. Asta este, simplu”, a comentat fostul ministru, economistul Ilie Șerbănescu, marți seara, pentru România TV.