ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situație neobișnuită în județul Sibiu unde, de pe o zi pe alta, numărul de infectări anunțate de DSP a scăzut cu aproape 3 sferturi. Prefectul și reprezentantul DSP spun că cifrele erau până acum umflate din cauză că se adăugau sute de cazuri din zilele anterioare, neînregistrate încă din cauza proastei funcționări a platformei CoronaForms, operaționalizate de STS.

Județul Sibiu a trecut de la 703 cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2 din 767 teste, înregistrate miercuri, 3 noiembrie, la doar 175 de cazuri noi, înregistrate oficial joi, 4 noiembrie. Scăderea este una uriașă, ridicând multe semne de întrebare, printre care cea mai importantă: dacă deciziile luate la nivel de Comitete de Situații de Urgență (CJSU) au fost luate pe incidente care nu erau actualizate, scrie publicația Turnul Sfatului

Contactați de sursa citată, reprezentanții Instituției Prefectului și conducerea Direcției de Sănătate Publică Sibiu au declarat că explicația este una simplă: s-au finalizat anchetele epidemiologice din trecut, astfel încât s-a ajuns în sfârșit la zi cu raportările. Altfel spus, începând de joi, datele din județul Sibiu nu mai includ și informații anterioare.

„În data de 3.11, așa cum am mai explicat, au fost efectuate și introduse în platforma CoronaForms un număr foarte mare de anchete epidemiologice restante, ceea ce a determinat creșterea mare a cifrei totale raportate. Scăderea de astăzi este datorată faptului să s-a ajuns cu introducerea anchetelor la zi, nemaifiind anchete restante de introdus”, a explicat în scris prefectul Mircea Crețu, citând un document oficial de la Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Directorul DSP Sibiu, Lucian Blăguțiu, a explicat pentru Turnul Sfatului că, până miercuri, cifrele raportate aveau în spate și testele mai vechi, dar că, de joi, s-a ajuns cu situația la zi. 

„Asta este ceea ce se raportează, la toate aceste cazuri s-au făcut anchete epidemiologice. Sunt toate testele pozitive care vin și pe baza testului se face ancheta epidemiologică și de acolo rezultă concluziile din anchetă, dar nu mai aven anchete care sunt neefectuate, nu mai avem anchete restante. Cifrele ce vor urma vor arăta o situație la zi”, a spus directorul DSP.

Pe de altă parte, numărul de cazuri noi determină automat și rata infectării la mia de locuitori, un indicator ce poate declanșa inclusiv unele restricții de ordin social. Astfel, se naște întrebarea dacă hotărârile adoptate la nivel de Comitete de Situații de Urgență au fost luate pe incidențe care nu erau actualizate.

„Nu putem spune treaba aceasta. Tocmai că incidența a fost reală în momentul în care au început să se introducă masiv anchetele rămase în urmă. De aceea a și crescut incidența în câteva zile cu una sau două unități pentru că în ziua respectivă s-au introdus circa 500 de anchete. Aici dacă ne-ar ajuta și platforma, pentru că și CoronaForms merge greu și pentru asta am trimis și mesaj la STS și am discutat pe această temă. Se pare că de astăzi s-au rezolvat și acolo problemele și se va opera mult mai bine și pe această platformă”, a concluzionat directorul DSP Sibiu.

Citiți mai mult pe Turnul Sfatului