ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce președintele Biden condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia și amenință public Moscova cu sancțiuni din ce în ce mai drastice, administrația sa colaborează pe ascuns cu rușii pentru a relua acordul nuclear cu Iranul și a submina acțiunile viitorilor președinți americani de tipul lui Donald Trump care s-ar retrage din acest acord, potrivit unor experți și foști demnitari americani, scrie Aaron Kliegman la Just the News

„Statele Unite s-au asociat cu Rusia pentru a obține un nou acord nuclear cu Iranul”, a declarat Fred Fleitz, un fost analist al CIA care a activat și ca membru senior al Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților și al Consiliului Național de Securitate.” Aceasta înseamnă discuții secrete purtate cu rușii în ultimul an și acorduri prin care Rusia ar lua uraniu îmbogățit produs în Iran, urmând să îl dea înapoi Iranului în cazul în care un viitor președinte republican s-ar retrage din noul acord nuclear."
 
Fostul președinte Trump s-a retras din acordul nuclear cu Iranul în 2018. Acest acord, prin care s-au impus restricții temporare asupra programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor împotriva Iranului, a fost agreat în 2015 și pus în aplicare în 2016. Mulți experți și demnitari americani consideră că Iranul urmărește să producă arme nucleare - o acuzație pe care Teheranul o neagă.
 
 
„Administrația Biden a colaborat cu Rusia pentru a o determina să submineze eforturile unui viitor președinte republican, ajutând programul nuclear al Iranului”, a adăugat Fleitz.
 
Richard Goldberg, care a lucrat pentru Consiliul de Securitate Națională și a fost ani de zile angajat al Congresului, a observat că, potrivit acordului în curs de negociere, „se pare că Iranul ar urma să trimită rezerve de uraniu îmbogățit Rusiei, cu condiția ca Rusia să le restituie dacă SUA reintroduc sancțiunile împotriva terorismului".
 
La începutul acestui an, administrația Biden a declarat că este „la curent” cu o propunere din partea Rusiei privind un acord nuclear provizoriu cu Iranul, fără a oferi detalii, fapt care i-a determinat pe republicanii din Camera Reprezentanților să ceară administrației să comunice ceea ce știe.

„Rusia a trimis Iranului un acord secret”, a declarat la acea vreme reprezentantul Michael McCaul (republican din Texas). „Rusia încearcă să preia controlul acum în negocierile cu Iranul. Acesta este un acord secret. Noi nu l-am văzut”.
 
Statele Unite și Iranul au purtat negocieri indirecte la Viena pe tema acordului nuclear, permițându-i Rusiei să joace un rol de influență directă pe lângă ambele părți.
 
Gabriel Noronha, care a lucrat în administrația Trump ca și consilier special pentru Iran la Departamentul de Stat, a scris miercuri pe Twitter că foștii săi colegi politici de la Departamentul de Stat, Consiliul Național de Securitate și Uniunea Europeană sunt atât de îngrijorați de acordul care se conturează în negocierile de la Viena încât i-au împărtășit detalii pe care să le facă publice în speranța unei intervenții din partea Congresului.
 
„Întreaga negociere a fost intermediată și, „practic, condusă” de diplomatul rus Mihail Ulianov”, a declarat unul dintre demnitari, potrivit lui Noronha.
 
Echipa de negociere a lui Biden de la Viena este condusă de Robert Malley, care, potrivit lui Noronha, a propus ca SUA să scoată Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran de pe lista organizațiilor teroriste străine și să ridice sancțiunile împotriva acestuia dacă iranienii „promit pur și simplu să vorbească cu Statele Unite, în cadrul unor noi negocieri, despre „activitatea lor regională” (despre terorism)”.

De asemenea, echipa lui Biden se pare că se pregătește să ridice sancțiunile impuse de administrația Trump biroului liderului suprem al Iranului și asociaților acestuia.
 
Aceste măsuri corespund celor menționate într-un raport întocmit de Ministerul iranian de Externe pentru parlamentul iranian în vara anului trecut.

În acel raport, oficialitățile iraniene au scris că administrația Biden este pregătită să ridice nu doar sancțiunile la care s-a renunțat prin acordul nuclear, ci și sancțiunile suplimentare impuse de administrația Trump. Printre acestea s-ar număra sancțiunile împotriva liderului suprem iranian Ali Khamenei și considerarea de către SUA a IRGC ca organizație teroristă.

Cu alte cuvinte, se pare că administrația Biden nu încearcă doar să reia acordul nuclear iranian original, ci negociază unul care, avertizează experții, va fi mai avantajos pentru Iran.

Statele Unite ar „plăti mai mult în avans, cu mai puțin timp la dispoziție și cu restricții valabile pentru o perioadă mai scurtă de timp privind programul nuclear al Iranului”, a declarat Behnam Ben Taleblu, membru senior al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

Unele dintre restricțiile-cheie ale acordului privind programul nuclear iranian expiră în următorul deceniu.

Taleblu a explicat că regimul încearcă să construiască o „armură financiară” pentru a se pregăti pentru eventualitatea retragerii SUA din acord după alegerile din 2024, dacă un nou președinte american va dori să facă acest lucru.

„Iranul a avut parte de un curs intensiv de supraviețuire în condiții de presiune maximă” în timpul administrației Trump, „a învățat o lecție din aceasta și încearcă să se izoleze financiar cât mai mult posibil, păstrând în același timp cât mai mult din programul său nuclear”, a spus el.

Rusia nu dorește un Iran înarmat nuclear, au explicat experții, dar Kremlinul dorește un stat-client la sudul său - iar acordul nuclear contribuie la realizarea acestui lucru.