ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul Constanța a decis demolarea unei biserici în termen de 90 de zile, pe motiv că nu ar avea autorizație de construcție, fapt reclamat de Primărie. Hotărârea judecătorească este definitivă, însă Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că se află în dialog cu Primăria pentru găsirea unei soluții, menționând că nici municipalitatea „nu dorește să-și lege numele de o asemenea demolare”, informează Știri pe Surse. Cu atât mai mult cu cât nu ar fi vorba despre o desființare a lăcașului de cult cu hramul „Izvorul Tămăduirii” (atât de necesar în aceste vremuri marcate de boală și suferință), ci de o relocare a acestuia imposibil de realizat câtă vreme aceeași Primărie nu a identificat încă un nou amplasament pentru translarea bisericii.

Primăria Constanța a dat în judecată Arhiepiscopia Tomisului în legătură cu o biserică mică de cartier, iar în octombrie 2020 Judecătoria Constanța a decis că aceasta trebuie să fie demolată, hotărârea fiind, pe atunci, nedefinitivă: „Obligă pârâta să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roșu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Autorizează reclamantul să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire (…), în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei”, a decis Judecătoria Constanța.

Hotărârea acestei instanțe a fost atacată cu apel de Arhiepiscopia Tomisului. Tribunalul Constanța a decis, în această săptămână, să respingă acțiunea ca nefondată, iar în acest caz hotărârea primei instanțe a devenit definitivă. Arhiepiscopia Tomisului a transmis, miercuri, un punct de vedere în legătură cu această situație, intitulat „Construim soluții pentru comunitate, nu demolări și interdicții”. 

„Referitor la decizia de demolare a lăcașului de cult al parohiei „Izvorul Tămăduirii”, Arhiepiscopia Tomisului precizează:

Juridic vorbind, și deciziile definitive pot fi atacate pe căi excepționale. Vom gândi care este cea mai bună cale.

Dincolo de aceasta, suntem în continuare în dialog cu Primăria pentru găsirea unei soluții, pentru că nici Primăria nu dorește să-și lege numele de o asemenea demolare. 

În fond, nu se pune problema de demolare, ci de relocare a unui locaș temporar de cult al Parohiei „Izvorul Tămăduirii”, căruia până acum nu i s-a găsit un loc potrivit.

Biserica va respecta legea, dar legea nu poate fi împotriva interesului general al comunității”, a scris Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului într-un comunicat postat și pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei