ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția Română cumpără un sistem de recunoaștere facială pentru a obține date din Facebook sau de pe camere de supraveghere. Valoarea contractului depășește 4 milioane de lei. Autoritățile susțineau anterior că sistemul va recunoaște, pe baza trăsăturilor faciale, doar condamnații, persoanele urmărite și dispăruții.

Poliția Română cumpără un sistem de recunoaștere facială în cadrul unui contract în valoare de 4.779.000 lei, care cuprinde soft pentru identificare facială, servere, licențe și soluții de stocare, dar și training pentru peste 200 de persoane.

Locul principal de executare este sediul IGPR.

„Soluția informatică pentru recunoaștere facială” va oferi funcționalități de căutare/verificare/comparare ale imaginilor faciale digitale din baza de date asociate cu cele provenite din diferite surse, precum telefoane mobile, camere de supraveghere, rețele de socializare, camere de la bancomate”, se arată în caietul de sarcini, potrivit ziarului Profit.
 
„Proiectul va duce la îmbunătățirea colectării datelor în cadrul „activităților informativ-operative și de cercetare penală și la extinderea cooperării și a acțiunilor de prevenire și combatere a formelor de criminalitate gravă și terorism”, se mai arată în caietul de sarcini.
 
Poliția Română a încercat și în 2016 să atribuie acest contract, dar a anulat procedura invocând abateri grave de la prevederile legale.