ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii s-au adunat, duminică, 4 aprilie, în Piața Marii Adunări din Chișinău pentru a manifesta pașnic împotriva măsurilor adoptate în contextul instituirii stării de urgență, care figurează din 1 aprilie și va dura până la 30 mai. Oamenii s-au arătat nemulțumiți pentru că li se îngrădește dreptul la libera circulație, precum și la opțiunea de a alege între tratamentele naturiste și cele medicamentoase anti-covid, dar și împotriva obligativității măștii, informează agora.md.

Potrivit surselor, numărul protestatarilor a fost în jur de 50. Aceștia au ieșit, în ciuda stării de urgență, aprobată pe întreg teritoriul Moldovei prin votul a 52 de deputați în ședința care a avut loc în 31 martie. „Dacă statului îi pasă de sănătatea cetățenilor, nu ar trebui să bage frica în oameni prin mass-media, dar să le dea recomandări cum ar putea să-și întărescă imunitatea acasă”, a spus un protestatar, potrivit știripesurse.ro.

Comisia de Situații Excepționale le-a impus locuitorilor din Chișinău și Bălți interzicerea deplasării pe timp de noapte, iar școlile din localitățile aflate în șcenariu roșu, funcționează la distanță, în timp ce doar grădinițele activeză cu prezența fizică, amintește agora.md.

Nemulțumirile manifestanților s-au îndreptat în special împotriva obligativității măștii „Aceasta este recomandare pentru cei bolnavi și nicidecum pentru cei sănătoși sau vaccinați”, a spus un bărbat. 

De la eveniment nu au lipsit și oamenii legii, care au îndemnat protestatarii să păstreze distanța și să respecte restricțiile din timpul stării de urgență, fapt care i-a ațâțat și mai mult pe manifestanți. Totodată, protestatarii și-au exprimat considerentele cu privire la compensarea cheltuielilor suportate de populație ca urmare a restricțiilor impuse, menționează știripesurse.