ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile române nu se grăbesc să anuleze restricțiile , în ciuda considerentelor exprimate de epidemiologii români, care susțin că transmiterea comunitară nu mai există, fiind înlocuită de o transmitere sporadică, potrivit Ziarului Național. 

”Numărul foarte mic de cazuri din ultima perioadă arată că nu mai este transmitere comunitară, ci este doar o transmitere sporadică. Înseamnă că stăm bine în momentul de față. Covid-ul este însă un virus care circulă și va circula probabil câțiva ani de acum încolo, dar nu mai este acea transmitere comunitară care determina o acumulare de cazuri într-un timp scurt și apariția de focare. Deocamdată. Suntem într-un moment de acalmie în ceea ce privește evoluția naturală a virusului, pentru că orice pandemie are vârfuri și perioade de platou și de scădere”, a declarat Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, pentru Național.

Îmbunătățirea situației epidemiologice pare că a fost recunoscută chiar și de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, care susținea că  ”Suntem într-un scenariu verde, chiar Centrul European de Control al Bolilor ne situează pe harta Europei din acest punct de vedere ca fiind într-o situație foarte bună din punct de vedere epidemiologic (...) Eu cred că atunci când vorbim de măsuri de relaxare trebuie să ne uităm la mai multe criterii, nu doar la procentul de persoane vaccinate, și cel mai important lucru este legat de evoluția epidemiologică”.

În pofida acestor explicații de bun simț, oferite de epidemiologii români, premierul Cîțu continuă să promoveze relaxarea cu ”țârâita”, după cum apreciază jurnalistul Valentin Boeru pentru Ziarul Național:  ”Din ciclul relaxare cu țârâita, premierul Cîțu a anunțat fenomenală deschidere a talciocurilor și a târgurilor de la 1 iulie. În rest, pentru că nu s-a atins ținta de vaccinare de 6 milioane de români, teatrele și sălile de concert nu se vor redeschide la 100% din capacitate. Tot de la 1 iulie Guvernul va permite formarea de grupuri pietonale din maximum 10 persoane, dacă nu provin din aceeași familie, față de 6 acum și 8 de la 1 iunie”.