ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Național de Artă al României inaugurează pe 7 noiembrie o expoziție dedicată avangardei noastre artistice din anii 1969-1971.

Venind la București pentru a asista la acest eveniment, Domnul Richard Demarco, care a jucat un rol crucial în promovarea artei și artiștilor români din acea perioadă, a remis cotidianelor The Times, The Scotsman, The Herald și altora un important Comunicat de Presă, evocând legătura sa profundă cu țara noastră și cu arta românească, precum și prietenia de o viață cu istoricul și criticul de artă Radu Varia, care i-a stat alături în această extraordinară aventură din anii teribili ai dictaturii până în ziua de azi.
     
În luna mai a acestui an Richard Demarco, nonagenar în curând, a fost sărbătorit cu strălucire la Scuola Grande di San Marco din Veneția - frecventată cândva de însuși Leonardo da Vinci - cu prilejul expoziției Arhivelor Demarco din Edinburg, cea mai bogată sursă documentară din lume privind arta din țările izolate prin Cortina de Fier, printre care și România. În discursul său la Festivitatea Inaugurală a acestei expoziții Radu Varia afirma că "nu Parisul, nici New Yorkul nu erau pe atunci, pentru artiștii români, capitala internațională a artei, ci Edinburgul, cu Galeria Demarco”. Referindu-se la statornica sa prietenie cu Richard Demarco el își intitula alocuțiunea: 50 de ani plus 1 de conștiință europeană, 1968-2019. „Din fericire - scrie, între altele, Richard Demarco în Comunicatul de Presă din 4 noiembrie - am legat încă din 1968 o mare prietenie cu istoricul de artă Radu Varia, cel care m-a pilotat în atelierele artiștilor care m-au impresionat ca adevărați avangardiști europeni. Și-i voi fi etern recunoscător lui Radu Varia pentru curajul, determinarea și subtilitatea diplomatică prin care a făcut ca expoziția Romanian Art Today, interzisă de dictatură în contextul ruperii relațiilor cu „Vestul decadent”, să aibă totuși loc în Galeria Demarco, amintind că acea expoziție, devenită realitate, i se datorează integral.
     
Erudiția i-a permis ca, vorbind despre sufletul însuși al românilor, întruchipat de Constantin Brâncuși, să scrie și acea pagină pe care o consider profetică despre Grupul Sigma din Timișoara și actualitatea viziunii definite de Bauhaus. Cu timpul a devenit evident că viața și opera lui Radu Varia trebuiau să fie onorate așa cum se cuvine, și e un fapt istoric că el devenea primul român Membru de Onoare al Academiei Regale a Scoției, după cum e adevărat că în urma conferinței sale la Royal Scottish Academy intitulată Brâncuși - o mare experiență spirituală, primea The Silver Medal, prestigioasa medalie de argint a Academiei, decernată de doar 12 ori în 193 de ani.
 
Trebuie să mai amintesc aici și expoziția din 2007 de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, reunind operele scoțienilor Bill Scott, Arthur Watson, Doug Cocker, Michael Visocchi, cu cele ale românilor Paul Neagu, Horia Bernea și Ion Bițan, la inaugurarea căreia Radu Varia evoca dimensiunea profundă a relației artiștilor români și scoțieni, legați prin străvechi substraturi celtice. Este tocmai ceea ce, în calitatea noastră de membri ai Academiei Regale a Scoției, vom pune în valoare la conferința care ne va reuni la București spre sfârșitul lunii ianuarie 2020, pe Arthur Watson, fostul Președinte al Academiei Regale, pe Radu Varia și pe mine. ”