ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este al patrulea contributor al misiunii NATO Resolute Support în Afganistan, contribuție care este mai mare ca cea a Angliei. Așa a declarat, luni, la Reșița, ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm.

„Rolul României este foarte, foarte, important, în acest moment. România este al patrulea contributor al misiunii NATO Resolute Support în Afganistan. Este o contribuție mai mare ca cea a Angliei, o misiune pe care SUA o apreciază foarte mult, unde soldații luptă împreună, încercând să aducă stabilitate în acea țară”, a spus Ambasadorul SUA în România, conform Agerpres.

Declarațiile au fost făcute la Reșița, la o întâlnire între Klemm cu președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, cu prefectul Matei Lupu și cu primarul Reșiței, Ioan Popa.

Spre deosebire de ISAF, misiunea Resolute Support din Afganistan este de natură non-combat (nu presupune angajarea în lupte contra insurgenților). RSM dispune de un cartier general la Kabul și 4 comandamente regionale la Mazar-e Sharif, Herat, Kandahar și Laghman. Activitățile de instruire, consiliere și asistență vizează 8 domenii prioritare: planificarea bugetară multianuală; transparența, asumarea răspunderii și supervizarea; controlul civil asupra instituțiilor afgane din domeniul securității; procesul de generare a forței; sustenabilitatea forțelor; planificarea politico-strategică, resurse și executarea sarcinilor; informații; comunicarea strategică. România a participat la RSM încă de la debutul său, iar în prezent dispune de un contingent de aprox. 650 militari, îndeosebi în Kandahar și la cartierul general de la Kabul, potrivit site-ului MAE.