ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coreea de Nord a lansat joi o rachetă balistică care a aterizat în Marea de Est, potrivit guvernului sud-coreean, informează Fox News.

Statul Major al Coreei de Sud a confirmat lansarea rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune din zona de coastă estică a Nordului, Wonsan, la ora 10:48, la doar câteva ore după ce oficialii nord-coreeni au amenințat cu acțiuni militare "mai dure" pe fondul unor presupuse provocări din partea SUA, Coreei de Sud și Japoniei.

Coreea de Sud și-a sporit supravegherea Coreei de Nord pe fondul amenințării tot mai mari cu rachete și continuă să mențină o pregătire militară pentru un potențial conflict, au declarat oficialii.

Cu câteva ore înainte de lansarea de rachetei, ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hue a avertizat că recentul summit SUA-Coreea de Sud-Japonia va perturba tensiunile din Peninsula Coreeană.

"Cu cât SUA  își intensifică mai mult activitățile militare provocatoare în Peninsula Coreeană și în regiune, cu atât mai feroce va fi reacția militară (a Coreei de Nord), direct proporțională cu aceasta", a declarat Choe. "Aceasta va reprezenta o amenințare mai serioasă, realistă și inevitabilă pentru SUA și forțele sale vasale".

Choe a adăugat: "Statele Unite vor fi foarte conștiente că joacă un joc de noroc pentru care cu siguranță vor regreta".

Declarația a venit pe fondul summit-ului din Bali, unde Joe Biden s-a întâlnit cu liderii de stat sud-coreeni și japonezi.

Cei trei lideri au publicat o declarație comună în care au condamnat cu fermitate recentele teste de rachete ale Coreei de Nord și au afirmat că vor continua să lucreze împreună.

Separat, Biden a reafirmat angajamentul SUA de a apăra Coreea de Sud și Japonia cu o gamă completă de capacități, inclusiv cu armele sale nucleare, în cazul în care ar exista vreo amenințare la adresa suveranității lor.

Joi, Choe a declarat că "SUA și adepții săi au organizat exerciții de război la scară largă pentru agresiune, unul după altul, dar nu au reușit să stăpânească reacția copleșitoare a Coreei de Nord".

Coreea de Nord a susținut că recentele sale activități de testare sunt contracarări militare legitime la cooperarea dintre forțele militare americane și sud-coreene, pe care le consideră exerciții militare și pregătiri ofensive pentru atacuri asupra Nordului.