ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană ne-a trimis înapoi proiectul PNRR întocmit de Guvernul Cîțu după ce s-au găsit zeci de nereguli. „Văzând atât de multe observații pe care le-a făcut comisia Europeană, putem să ne gândim că va dura destul de mult până când proiectul va fi aprobat. Și putem deja spune că nu este foarte sigur că toate proiectele pe care le depunem vor primi și undă verde”, a declarat Ioana Răducă, jurnalist Aleph News.

”Acum câteva luni, discutam despre 40 de miliarde de euro pe care dorim să le luăm prin PNRR. După ce ne-a certat Comisia Europeană, suma a scăzut la 29 de milarde, iar acum, aceste 29 miliarde nu ar putea fi suma finală pe care o obținem. Am putea să luăm mult mai puțin pentru că o parte din proiecte ar putea să cadă”, a mai adăugat Răduca.

AlephNews a reușit să obțină documentul plin de greșeli. Ioana Răducă a afirmat că ”Noi am cerut prin PNRR bani pentru a renova terapia pentru nou-născuți: în documentul word cerem 80 de milioane de euro, în excelul atașat, suma finală este de 71 de milioane de euro (...) „Deși premierul Cîțu spunea că nu vom face spitale noi prin PNRR, acum aflăm, cu surpriză, din observațiile Comisiei, că am depus proiecte prin care ne dorim un spital nou, doar că nu știm cât costă. Într-un document cerem 570 de milioane, iar în celălalt document cerem doar 517”.

Principalele probleme raportate de Comisia Europeană se rezumă la schema de ajutor de stat pentru tehnologiile vitorului, spunând că nu pot fi calculate costuri exacte din lipsa de informații, apoi în cadrul Research, dezvoltare și inovare, nu sunt precizate sursele datelor, iar în cadrul Turismului și fonduri pentru tranziție verde și digitală, lipsesc documentele justificative pentru costuri. Nu în ultimul rând, Guvernul Cîțu a întocmit proiectul raportându-se la costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit folosit un cost standard național, care lipsește la noi.

Noi știm foarte bine că nu există date pentru că de fiecare dată când documentăm o știre, obținem foarte greu informații și date de la instituții. Noi, nici la ora aceasta, nu avem un registru cu bolnavii de cancer din România.

Nu stăm bine cu proiectele PNRR. Am cerut un punct de vedere și de la ministerul condus de Cristian Ghinea, care a confirmat aceste observații. Reprezentanții ministerului au spus că este parte din procesul normal de evaluare din această perioadă și mai sunt două luni în care se mai pot face eventuale completări”, a încheiat Răduca.

Vicor Negrescu, europarlamentar PSD a explicat urmările acestui eșec: ”Consecința este ca România să-și vadă planul aprobat abia în toamnă. Și să avem o începere a proiectelor mult întârziată, conducând inevitabil posibilitatea de a accesa toate sumele de bani disponibile pentru România până la finalul lunii august 2026. Noi trebuie să contractăm 70% din granturi încă de anul viitor. Și acest lucru este foarte greu dacă deja sunt foarte multe probleme”.

Documentul PNRR publicat de Aleph News poate fi consultat AICI