ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Vaccinarea cu o parte dintre vaccinurile AstraZeneca existente în România va fi suspendată pentru minimum o săptămână, a anunțat premierul Florin Cîțu, după ce peste 9 țări europene au suspendat temporar vaccinarea cu acest ser, în urma raportării de efecte adverse letale, precum tromboză sau cheaguri de sânge. Însă România nu oprește toate vaccinurile de la compania AstraZeneca, ci doar pe cele dintr-un lot provenit din Italia, unde s-au raportat reacții secundare grave. Părerea CNCAV este că la noi nu se poate întâmpla așa ceva, deoarece nu există „niciun argument științific” care „să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”. Decesele nu sunt argumente suficient de ... științifice, mai ales dacă luăm în brațe argumentul „coincidenței”, care la rândul său nu poate fi demonstrat, dar nici negat.
 
"În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat. 

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate", a transmis Grupul de comunicare al CNCAV, într-un comunicat, potrivit televiziunii Antena3

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seară, că s-a luat decizia ca cele 3.000 de doze AstraZeneca rămase să fie puse timp de o săptămână în „carantină”. Premierul a precizat că această măsură nu este o recomandare europeană. 

Mai multe persoane din România au fost vaccinate cu ser AstraZeneca din lotul ABV2856, care a fost oprit de la utilizare în Italia, în urma unor efecte secundare grave, arată EVZ

Mai mulți români au sesizat faptul că au fost deja vaccinați anti-Covid cu lotul AstraZeneca suspendat în Italia și în mai multe țări europene – lotul ABV2856.
 
 
Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, românii vor putea fi vaccinați în continuare cu seruri AstraZeneca, dar nu cu cele din „lotul italian”. 

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

Lotul suspendat în România este lotul ABV2856, cel pentru care și Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării. România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews