ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii offshore și Legii petrolului, prevederile fiind în măsură să satisfacă unele dintre nemulțumirile companiilor din industrie. Anunțul vine cu numai câteva zile înainte de vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA, dar și la o lună de zile de la vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington.

 Reamintim că după intrarea in vigoare a legii numite și ”Legea lui Dragnea”, americanii de la ExxonMobil au anunțat că ar intenționa să renunțe la licența petrolieră din Marea Neagră.
 
Prin noul proiect de lege, Executivul intenționează să relaxeze impozitarea pentru investitori.

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care modifică Legea Offshore, în contextul în care forma adoptată anul trecut de Parlament nu a fost pe placul ExxonMobil și OMV Petrom (SNP), investitorii au amânat în ultima jumătate de an decizia finală de investiții în perimetrul de gaze Neptun Deep din platoul continental al țării noastre la Marea Neagră.

Astfel, potrivit Mediafax, aspectele ce ar urma să fie modificate sunt: clarificarea și completarea prevederilor privind stabilitatea regimului fiscal și de redevențe petroliere incluse în Legea Offshore, în condițiile în care asigurarea și reconfirmarea stabilității este o condiție esențiala nu numai din punct de vedere legal, dar și din punct de vedere economic, pentru a face posibilă continuarea investițiilor în proiecte offshore având în vedere:
 
costurile semnificative ale investițiilor offshore, durata îndelungată a realizării proiectelor și riscurile specifice ridicate ale investițiilor offshore.

Prin noul proiect de lege, Guvernul intenționează să relaxeze fiscalitatea pentru investitori. Mai departe sunt principalele schimbări prevăzute de lege, cu motivațiile inițiatorului:

- Eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru prețurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh și 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare se menține. Obținerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce prețuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare;

- Eliminarea utilizării prețului de referință (de la hubul din Viena) în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalității din România prevăzute de Codul Fiscal și cu practica internațională referitoare la determinarea impozitelor upstream pe baza prețurilor realizate. În plus, este necesară menționarea principiilor pentru determinarea prețului de referință în legislația primară pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ;

- Mărirea nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, pentru a menține competitivitatea sectorului offshore din România și a atrage investiții, având în vedere costurile și riscurile ridicate, respectiv termenul lung de realizare al investițiilor offshore din Marea Neagră;

- Eliminarea limitării deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit ținând cont de faptul că acest impozit are un caracter general și toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal. Astfel, se elimină discriminarea la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore;

- Eliminarea obligațiilor de tranzactionare pe piețele centralizate din România pe termen mediu și lung pentru a avea asigurată piața de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore și, în consecință, veniturile necesare pentru recuperarea investițiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte în conformitate cu practica internațională în domeniul resurselor naturale.

Investitorii în perimetre offshore sunt scutiți de la aplicarea prevederilor OUG 114/2018 și OUG 19/2019.

Conducerea Petrom afirmă încă din februarie că mediul legislativ nu este propice unei decizii finale de investiții, iar americanii de la ExxonMobil ar fi dat de înțeles Guvernului, în vară, că ar avea de gând să facă un exit din consorțiul de investiție, dorind să atragă un nou partener.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews