ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După adoptarea controversatei Legi a Educației, care potrivit minorităților naționale, îngrădește dreptul la învățământ în limba maternă, ucrainizând școlile altor etnii, următorul „pas al ucrainizării” va fi adoptarea legii  privind limba de stat, a declarat președintele Institutului Național al Memoriei Istorice din Ucraina, Volodymyr Viatrovici, citat de Agenția BucPress.

Președintele Institutului Național al Memoriei Istorice din Ucraina, Volodymyr Viatrovici a declarat pentru publicația „Glavred” că „procesul de ucrainizare este unul de durată. Nu putem vorbi despre acest proces ca fiind unul perfect. Însă, tot ceea ce am făcut până acum este important. Am introdus cote pentru muzica ucraineană (la radio și TV – n.red.), dublăm filmele în limba ucraineană – sunt pași importanți, datorită cărora ne dezvoltăm”, a spus istoricul Volodymyr Viatrovici. El a adăugat că nu în toate statele europene există legi despre limba de stat: „De exemplu, în Marea Britanie nu există o astfel de lege. De fapt, limba ucraineană în perioada absenței formațiunii statale ucrainene era distrusă prin metode politice; pentru a o revitaliza, pentru a o pune pe picioare, avem nevoie de o politică de stat”, a conchis Volodymyr Viatrovici.

BucPress reamintește că una dintre declarațiile lui Viatrovici a fost dur criticată de autoritățile și presa din Polonia. Potrivit presei apropiate de conservatorii polonezi, aceștia din urmă ar reacționa cu emoție față de afirmațiile lui Volodymyr Viatrovici. Varșovia observă cu multă îngrijorare respectul cu care este înconjurat astăzi în Ucraina liderul UPA (Armata Ucraineană de Răsculați), Stepan Bandera, care a combătut pentru scurt timp Germania nazistă, dar a și colaborat cu ea. Istoricul, potrivit Agerpres, a declarat pe Facebook că plăcile atașate la mormântul Soldatului necunoscut din Varșovia în memoria soldaților polonezi uciși în luptele cu UPA, "aduc un omagiu, la nivel de stat, cekiștilor", altfel zis poliției politice comuniste.

Publicația poloneză, „Dziennik Gazeta Prawna” (DGP) a afirmat joi că Polonia îi interzisese lui Viatrovici intrarea pe teritoriul său, dar Ministerul de Externe polonez nu a confirmat și nici nu a dezmințit această informație. Solicitat de jurnaliști la Kiev, Viatrovici s-a mulțumit să spună că el nu a fost informat despre o o astfel de decizie și nu are intenția să se ducă în Polonia prea curând.
 
Reamintim că Parlamentul Ucrainei a adoptat controversata Lege a Educației la 5 septembrie,  act normativ promulgat ulterior de președintele Poroșenko, iar apelurile disperate ale românilor din țara vecină către autoritățile de la București au rămas fără ecou.  Președintele României a ieșit cu anunțul contramandării vizitei la Kiev și cu primele declarații pe acest subiect abia în data de 21 septembrie.