ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După Republica Populară Chineză, și Cuba comunistă implementează vaccinarea în masă și, la fel ca în cazul tovarășilor din Asia, impune injectarea unui ser anti-Covid de producție locală. S-a mers atât de departe cu obsesia vaccinării, încât partidul vrea să inoculeze serul „Soberana 2” inclusiv copiilor, începând de la vârsta de 2 ani, potrivit Corect News.

Administrațiile cubaneze au început pe 6 septembrie vaccinarea micuților cu serul „Soberana 2”, aprobat vara trecută împreună cu „Soberana Plus”. Vaccinul a fost dezvoltat de institutul de stat Finlay. Dacă l-ar fi fabricat regimul ceaușist din R.S.R., vaccinul s-ar fi numit, probabil, „Independența”.

Potrivit autorității naționale de reglementare a medicamentelor, vaccinul cubanez ar fi 91,2% eficient prin combinarea a două doze de Soberana și a unui rapel cu Soberana Plus. Cu toate acestea, produsul nu a fost încă recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Conform datelor colectate de un portal științific, peste 51% dintre cubanezi ar fi fost injectați cu cel puțin o doză. Fiind însă vorba de o țară comunistă, nu se știe cât din procentele anunțate e adevăr și cât, minciună. (S-a văzut și în statele pretins democrate cât de ușor au fost manipulate cifrele pentru a servi propagandei vaccinării, n.r.)

La 3 septembrie, Cuba a început vaccinarea elevilor cu vârsta peste 12 ani, în vedere întoarcerii la școală, după ce în august s-ar fi înregistrat un maximum de 800 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. În acest moment, elevii urmează lecțiile prin programe difuzate de televiziunea națională, din cauză că în multe case nu există conexiune la Internet.

Administrarea serului Covid pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani a fost începută în provincia Cienfuegos și apoi extinsă la restul zonei. Potrivit rapoartelor Ministerului Sănătății din Cuba, administrațiile pediatrice vor încheia vaccinarea până pe 15 noiembrie.

Vaccinul Covid produs în Cuba combină antigenul virusului (adică o moleculă recunoscută de organism ca fiind străină, provocând o reacție imună) cu o componentă a tetanosului. Combinația celor două elemente este concepută pentru a declanșa răspunsul imun al pacientului, antrenând imunitatea față de noul coronavirus.

Primul vaccin aprobat în Cuba a fost Abdala, dezvoltat de Centrul pentru inginerie genetică și biotehnologie. Acesta a obținut o eficiență declarată de 92,2% cu 3 doze în faza finală a studiilor.

Studiul clinic a fost efectuat pe 350 de copii din Havana cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Programul de testare a inclus două doze de „Soberana 2” la un interval de 28 de zile, la care s-a adăugat o doză de „Soberana Plus” în ziua a 56-a.
 
După cum ActiveNews a informat anterior, copiii sunt categoria cea mai puțin influențată de Covid-19 (risc de deces de 0,0002%), însă cea mai predispusă unor reacții adverse grave de pe urma vaccinurilor Covid. De aceea, vaccinarea copiilor și a tinerilor cu serurile experimentale Covid este total contraindicată.