ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul conservator al fostului premier bulgar Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, potrivit sondajelor publicate la ieșirea de la urne, însă ar putea avea mari probleme în a găsi parteneri pentru a guverna, informează AFP și Reuters, citate de Cotidianul.

Potrivit mai multor exit-polluri, partidul lui Borisov, GERB, este creditat cu circa 25% din voturi, fiind urmat de formațiunea rivalului său Kiril Petkov, „Continuăm Schimbarea”, care ar fi întrunit în jur de 19% din voturi.

În cazul în care se confirmă, rezultatul ar anunța discuții dificile pentru coaliție, care s-ar putea încheia cu un parlament suspendat sau chiar cu alte alegeri.

Duminică, fostul lider a făcut din nou apel la ceilalți politicieni la „rațiune”, spunând că este deschis tuturor celor care apără „locul Bulgariei în UE și NATO”, potrivit Le Point, citat de Ziarul Național.

Rivalul său, Kiril Petkov, a refuzat deja orice alianță cu cel care, în ochii săi, întruchipează „trecutul corupt al Bulgariei”. 
 
Borisov a fost reținut în martie, anul acesta, pentru un presupus șantaj. În anchetarea fostului premier a fost implicat Parchetul European, prin intermediul Laurei Codruța-Kovesi, conform Politico. Însă procurorii nu au reușit să găsească suficiente dovezi pentru a formula acuzații împotriva sa, relatează EuroNews.

Cu cei doi aliați ai săi, socialiștii (11%) și Bulgaria Democrată (8%), „nu vor avea suficienți deputați pentru a forma un guvern”, a declarat Boriana Dimitrova, directoarea institutului Alpha Research Ea preconizează „negocieri lungi” și nu este optimistă în ceea ce privește perspectiva unei coaliții stabile, deoarece parlamentul este „fragmentat”.

Acest lucru lasă posibilitatea ca Gerb să formeze o alianță cu partidul minoritar turc MDL (12-14%), sau chiar cu formațiunea ultranaționalistă Vazrajdane (Renașterea), apropiată de Kremlin (10%).

„O coaliție care este posibilă din punct de vedere matematic, dar inacceptabilă din punct de vedere social”, a declarat Dimitrova.