ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scafandrii de luptă EOD (Explosive Ordoreanca Disposal) au executat, în seara zilei de duminică, 31 iulie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea și distrugerea unei mine marine, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul țărmului românesc, travers de Eforie, informează ct100.ro și MApN.

Echipa de scafandri ai Forțelor Navale și-a început misiunea în jurul orelor 19.30 și s-a deplasat la fața locului cu două ambarcațiuni rapide, unde a aplicat procedurile operaționale standard pentru astfel de intervenții.

„Scafandrii militari au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigația în siguranță, în apele teritoriale românești, au transportat mina într-un raion de siguranță și au distrus-o prin explozie.”, au precizat reprezentanții Forțelor Navale Române.

Mina a fost descoperită de o structură a Gărzii de Coastă, iar intervenția scafandrilor EOD a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații, informează MApN.

Aceasta a fost cea de-a doua intervenție a Forțelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război. Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km travers de Capu Midia, mai informează sursa citată. 1 august este Ziua specialiștilor EOD așa că le urăm La Mulți Ani!