ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă o moarte subită, fără o cauză bine precizată: jurnalistul și scriitorul Raico Cornea a murit, în urma unui infarct, miercuri seară. Doar ce se întorsese din vacanță, iar peste două săptămâni ar fi împlinit 52 de ani, informează Tion.ro. De asemenea, în ultima sa postare de pe Facebook, defunctul anunța că plănuiește să realizeze un film despre filantropul sârb Sava Tekelija, fondatorul primei societăți cultural-științifice sârbești (Matica Srpska). N-a mai apucat să-și vadă visul împlinit!

Raico Cornea a lucrat aproape 30 de ani la TVR. A fost corespondent de război în fosta Iugoslavie, realizator, producător și redactor-șef la TVR Timișoara, videojurnalist, doctor în filologie și scriitor - a semnat 5 volume de reportaj, analiză și beletristică.

A fost membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune, ca reprezentant al minorităților, iar în 2017 a fost numit în funcția de coordonator cu atribuții de director Departament TVR 1. 

În 1997, a fost laureat al premiului Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România (APTR). Este coautor al filmului „Peisaj după embargou”, dar și realizator a numeroase documentare: „Sârbii din România”, „Ucrainenii din Banat”,„Dobrogea multiculturală”, „Timișoara, o Europă în miniatură”, „Timișul, splendoarea diversității etnice”, „Banatul multicultural”, „Evreii din Arad – 300 de ani”.

Vestea morții neașteptate a încins comentariile pe Facebook. Mai ales că defunctul era și membru al Uniunii Sârbilor din România și conducea singurul săptămânal de limbă sârbă din țară. Oamenii au lăsat mesaje de condoleanțe în sârbă și română la ultima lui postare, cea despre noul film pe care plănuia să-l realizeze.
 

De asemenea, mai mulți dintre cei care l-au apreciat și au lucrat cu el au făcut propriile postări în memoria lui Raico Cornea, arată EVZ.ro.   

„Raico Cornea, înger blând și om de onoare, coleg strașnic și altruist, e vrednic de Împărăția Domnului. Inima-i prea mare, de sârb plin de râvnă, nu a mai rezistat vremilor. Drum bun Dincolo, prietene!”, a scris pe Facebook Dorin Chioțea, realizatorul matinalului de la Televiziunea Română, după ce a aflat trista veste.

„Din păcate, s-a stins din viață fostul director interimar la TVR, jurnalistul și scriitorul Raico Cornea (52 de ani), bun prieten cu deputatul Miron Ignat și care a avut o relație deosebită și cu actualul deputat Silviu Feodor – președintele CRLR.

A fost un mare admirator al culturii rușilor lipoveni din România și promotor al imaginii staroverilor prin diferite materiale scrise și video.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Condoleanțe familiei îndoliate!”, a fost anunțul făcut pe pagina de Facebook a celor de la Redacția Zorile.
 
Trupul neînsuflețit se află depus la casa funerară Funeralia de pe Bulevardul Liviu Rebreanu nr. 98 din Timișoara. Cei care doresc să își ia rămas-bun vor putea să o facă vineri, între orele 10 și 22, precum și sâmbătă, când va fi condus pe ultimul drum.


Regretatul jurnalist postase pe contul său o carte în format electronic despre moștenirea creștină a inimi Serbiei, provincia Kosovo - Metohia. O puteți citi ca pe un ultim cadou din partea celui care a fost Raico Cornea. Dumnezeu să-l odihnească în pace!