ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a schimbat șeful armatei chiar înainte de deplasarea pe care o va face de 1 decembrie, în Dubai, anunță Antena3.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, decretul privind numirea în funcția de șef al Statului Major al Apărării Vlad Gheorghiță, general-locotenent – cu trei stele, din Ministerul Apărării Naționale, la data de 1 decembrie 2023”, anunță Președinția.

De asemenea, șeful statului l-a înaintat în gradul de general – cu patru stele pe Gheorghiță începând cu 1 decembrie 2023.

Potrivit legii 346/2006, "șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării naționale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

În funcția de șef al Statului Major al Apărării poate fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei”.

Potrivit Statului Major al Apărării, Gheorghiță a îndeplinit funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.
 
Despre Vlad Gheorghiță
 
Potrivit MApN, în perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp. În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Național de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu, notează Defense România.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, șef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forțelor Terestre, șef al informațiilor la Componenta Operațională Terestră și comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.
 
În anul 2007, a participat ca ofițer de stat major în cadrul Comandamentului Multinațional al Forței în Irak.

A absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără cele ale Facultății Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicații și Informatică - Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Național de Apărare București, curs de Operații de Menținere a Păcii– Oberammergau, Germania, master în Relații Internaționale și Studii de Securitate, Universitatea„Lucian Blaga” – Sibiu, precum și master în Studii Strategice, U.S. Army War College - Carlisle, SUA.

A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Școala Militară de ofițeri activi de Tancuri din Pitești în anul 1991 și și-a început cariera în funcția de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în București.
 
Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

Gheorghiță Vlad s-a născut la data de 7 septembrie 1969, în București. Este căsătorit și are doi copii.