ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri, vineri, 2 iunie 2023, în jurul orei 16.00, chilia regretatului părinte Proclu Nicău din satul Mitocu-Bălan, comuna Crăcăoani, a fost cuprinsă de flăcări, a informat ZiarPiatraNeamț.

Amplul incendiu generalizat a fost surprins într-o filmare de o persoană aflată la fața locului (VIDEO mai sus). Localnicii au alertat echipele de pompieri care au intervenit pentru a stinge incendiul și a limita pagubele.

"La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, într-o gospodărie (trei anexe gospodărești și o chilie) ce aparține Mănăstirii Sihăstria Putnei, cu posibilitatea propagării și la locuință și alte anexe.

Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. Au ars chilia din lemn (30 mp) cu bunurile din interior (mobilier,  materiale textile, obiecte de cult) trei anexe gospodărești, 100 mc de lemn de foc și 10 mc de căpriori lemn”, a precizat căpitan Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

La finalul intervenției, care a durat câteva ore până în jurul orei 23:00, pompierii au stabilit că sursa incendiului ar fi fost lumânările lăsate aprinse și nesupravegheate într-o chilie. De aici flăcările s-ar fi extins la magaziile din apropiere, transmite și Ziarul de Ceahlău.

Este curios totuși că mai multe incendii în lăcașuri de cult au fost înregistrate în zonă în ultimul timp.

Evenimentul nefericit a adus îngrijorare și mobilizare în rândul comunității locale, chilia părintelui fiind un punct de reper în această zonă.

Părintele Proclu Nicău s-a mutat la cele veșnice pe 28 ianuarie 2017. Pe numele de botez Gheorghe, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. Părintele Proclu a intrat în obștea de la Mănăstirea Sihăstria pe când avea doar 12 ani. În  anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale de aici. Părintele a ucenicit pe lângă mari stareți ai monahismului românesc: arhimandritul Cleopa Ilie și ieroschimonahul Paisie Olaru. Experiența duhovnicească a părintelui Proclu s-a îmbogățit și prin viața sa de retragere. După Decretul 410 din 1959 dat de comuniști, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele Cleopa, părintele Proclu a ales viața de liniște. Părintele Proclu s-a îndreptat spre satul natal, Mitocu Bălan, din comuna Crăcăoani, unde s-a retras într-o chilie la poalele pădurii. Însă, cu cât a fugit mai mult de lume, cu atât lumea l-a căutat mai mult.

FOTO de după incendiu:

.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews