ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 24:00 O aeronavă medicală a fost trimisă de urgență la Iași pentru a-l prelua pe medicul erou de la Secția ATI de la Spitalul din Piatra Neamț, care este în stare critică.
 
Medicul a suferit arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului după ce a intrat în flăcări, la propriu, pentru a-i scoate afară din secția de Terapie Intensivă, de la Spitalul Județean Piatra Neamț, pe cei internați, informează EvZ.
 

Pacienții erau infectați cu noul coronavirus, iar o parte dintre ei erau intubați. După ce a izbucnit incendiul, care s-a propagat foarte repede, medicul de gardă de la ATI nu a mai stat pe gânduri și a intrat în secția de terapie intensivă de unde a scos afară câțiva pacienți. În momentul în care flăcările au cuprins, practic, întreaga încăpere, medicul a mai făcut o ultimă încercare și a mai intrat după un alt bolnav care striga după ajutor. Pompierii spun că atât medicul cât și bolnavul cărat în spate de acesta, au suferit arsuri grave. Medicul a fost transportat de urgență la Iași, iar de acolo cu avionul medical la București, unde va fi adus la Spitalul Floreasca, unde va primi tratamentul medical de care are mare nevoie.

Spitalul a avut, în ultimul an, nu mai puțin de opt manageri.

 
ACTUALIZARE 22:00 Spitalul Județean Piatra Neamț precizează că „zece pacienți internați în secția ATI afectată de incendiu au decedat. Alți doi pacienți intubați la ATI, în timpul incendiului, și care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iași au decedat. Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară. Alte trei cadre medicale - un medic și două asistente - care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri”, se arată pe pagina de facebook a instituției. 
 
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț au deschis un dosar penal in rem pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, ancheta fiind preluată de Parchetul General.

„Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, anunță Parchetul General, potrivit Agerpres
 
Foto: EvZ

ȘTIREA INIȚIALĂ: Un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă seară la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, afectând secția de Anestezie Terapie Intensivă unde erau internați, în două saloane, 17 pacienți. Incendiul care a provocat moartea a 10 persoane a fost lichidat de către echipajele ISU Neamț. Supraviețuitorii urmează să fie transportați la două spitale din Iași, relevă Agerpres

„Zece persoane au fost declarate decedate, iar șapte persoane sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă”, a spus, la Antena 3, purtătoarea de cuvânt al ISU Neamț, Irina Popa, citată de Agerpres. Aceasta a explicat că în urma incendiului nu a fost necesară evacuarea altor persoane decât cele aflate la etajul doi al spitalului, răniții urmând să fie preluați de ambulanțe din Iași, Bacău și Roman.
 
Medicul de gardă de la secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț a suferit arsuri de gradul 2 și 3 pe circa 80% din suprafața corporală, a adăugat purtătoarea de cuvânt a ISU Neamț, citată de Agerpres. Doctorul rănit va fi transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, a declarat sâmbătă Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al unității medicale din București, citat de ziarul Capital. Există posibilitatea ca, de la spitalul bucureștean, rănitul să fie transferat în Belgia, la Spitalul Militar Reine Astrid, conform unor surse citate de ziarul Gândul. Este vorba de spitalul belgian care i-a primit și pe supraviețuitorii incendiului de la clubul Colectiv, în urmă cu cinci ani.

Șapte persoane care au fost afectate de incendiul izbucnit la spitalul din Piatra Neamț vor fi transferate la două spitale din Iași, a declarat coordonatoarea UPU-SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, pentru Agerpres

Conform acesteia, spre Spitalul Județean din Piatra Neamț au plecat două autospeciale transport victime multiple și două autospeciale de terapie intensivă. În pregătire se mai află o autospecială de terapie intensivă mobilă și una de transport victime multiple.

„Aducem deocamdată șapte pacienți, din care unul care a suferit arsuri și șase care au COVID-19”, a informat Cimpoeșu. 

Este de la sine înțeles că cei șase pacienți internați cu Covid-19 și care au supraviețuit incendiului din secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț suferă și de afecțiunile dobândite din cauza incendiului, nu doar de coronavirus. Probabil, pacientul non-Covid despre care se spune în comunicat că „a suferit arsuri” este chiar medicul de gardă, care și-a riscat pielea pentru a-i salva pe bolnavi din flăcări până la sosirea pompierilor.
 
Potrivit paginii de Facebook a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, „un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale. Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.

Ca o amară ironie a sorții, ultima postare dinaintea informării de presă despre tragicul eveniment era despre ... „fake news” (știri false). De asta le ardea celor din conducerea spitalului nemțean, în loc să-și vadă de problemele din ograda proprie! Rezultatele vorbesc de la sine.
 
ActiveNews a relatat, cu o zi în urmă, că actrița Draga Olteanu Matei a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, suferind de o afecțiune digestivă. Cum unitatea respectivă este spital Covid, îndrăgita artistă a fost transferată la Iași, unde a fost stabilizată de medicii secției de Gastroenterologie a Spitalului „Sfântul Spiridon”.
 
ACTUALIZARE. Grupul civic Honor Et Patria a avut următoarea reacție în urma tragediei: