ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un incendiu de proporții a distrus clopotnița, acoperișul și șarpanta Bisericii Neprihănitei Zămisliri din Saint-Omer, lângă Calais, în nordul Franței, luni dimineața.
 
În scurt timp a devenit clar că incendiul a fost provocat, după ce în clădire au fost descoperite urme de intrare prin efracție, probabil printr-un vitraliu. Incendiul a izbucnit în naos și într-una dintre nave, scrie LifeSite News.

Aproximativ 120 de pompieri au reușit să stingă incendiul principal până la ora 7:15 a.m., salvând o parte din mobilierul interior al bisericii neogotice de la mijlocul secolului al XIX-lea, dar nu și orga. Biserica fusese supusă unei restaurări minuțioase și redeschisă în 2018.

Într-un interviu acordat BFM.TV, un site național de știri, părintele Sébastien Roussel, un preot paroh local, a declarat: „Am reușit să salvăm ceea ce era cel mai important, tabernacolul, sfintele ostii”.

Părintele Roussel, care a fost chemat la fața locului imediat ce pompierii au ajuns la biserica în flăcări, a primit permisiunea de a intra în clădirea în flăcări pentru a lua cele mai importante opere de artă.

„Nu existau lucrări istorice listate”, a declarat el ulterior pentru La Voix du Nord. „Dar am vrut să evacuez Sfântul Sacrament! Și, de asemenea, bustul relicvar al Sfântului Corneliu”, a explicat el.

El a reușit să salveze mai multe statui, inclusiv una a Maicii Domnului în fața căreia credincioșii locali veneau să se roage. Din cauza flăcărilor, el nu a reușit să mute Calea Crucii, recent restaurată, dar se pare că aceasta nu a suferit pagube mari.

Cine e suspectul

Joël Vigoureux a fost arestat luni seara și interogat de poliție. Vigoureux, în vârstă de 38 de ani, care anterior incendiase sau încercase să incendieze până la 15 biserici și fusese găsit vinovat de 10 atacuri asupra proprietății și clădirilor catolice, fusese eliberat recent din închisoare.

Potrivit cotidianului regional La Voix du Nord, Vigoureux fusese condamnat anterior la trei ani de închisoare în 2019 pentru că a incendiat biserica Equihen-Plage de lângă Boulogne-sur-Mer, în aceeași parte a nordului Franței. El a fost eliberat la începutul anului 2021 și a incendiat imediat alte opt biserici din regiune. Acestea și alte atacuri asupra proprietății l-au determinat să fie condamnat din nou pentru 3 ani și jumătate după ce a fost găsit vinovat de „furt și distrugere”. În timpul procesului său, individul a explicat că a vizat bisericile „pentru că toți preoții sunt pointeri” (așa cum sunt numiți pedofilii condamnați de către colegii deținuți din Franța).


El a fost din nou pus în libertate cu condiția de a se supune unui control socio-judiciar cu tratament psihologic și psihiatric obligatoriu timp de trei ani. Vigoureux, un abandon școlar care trăia într-un centru de plasament la momentul ultimei sale arestări, este acum din nou suspect de incendierea unei biserici catolice.

Procurorul local Mehdi Benbouzid a oferit într-o declarație publică marți dimineață o serie de detalii legate de suspect și de lungul său cazier judiciar, adăugând că acesta era „cunoscut pentru acte similare de distrugere prin incendiere” și că o acuzație pentru „distrugere prin incendiere cu mijloace periculoase pentru motive legate de religie”.

Acest lucru plasează în mod clar incidentul în categoria urii „anticreștine” sau a „rasismului”, așa cum este denumit în mod legal în Franța, și, deși suspectul ar părea să aibă un fel de tulburare de personalitate, acesta a fost cu siguranță considerat apt să răspundă pentru faptele sale, având în vedere condamnările sale anterioare.

Este o evoluție interesantă, deoarece sistemul de justiție nu numește decât rareori „rasismul” anticreștin în acuzațiile publice (chiar și atunci când suspecții îl dau în mod clar ca motiv al infracțiunilor lor), spre deosebire de cazurile în care sunt vizate alte comunități religioase, cum ar fi musulmanii. Din 2017, o nouă lege a stabilit că, atunci când „rasismul” și „discriminarea” motivează o infracțiune penală, acestea trebuie să fie considerate circumstanțe agravante

„Alianța generală franceză împotriva rasismului și pentru respectarea identității franceze și creștine”, cunoscută sub numele de AGRIF, va depune o cerere în calitate de parte civilă în proces pentru a reprezenta interesele catolicilor în măsura în care incendiul a fost comis deoarece biserica din Saint-Omer, care, în conformitate cu legislația franceză, este proprietate a statului, a fost atribuită cultului catolic. AGRIF este calificată din punct de vedere juridic pentru a lua măsuri judiciare în astfel de cazuri.

Multe surse creștine, conservatoare și naționaliste au subliniat faptul că suspectul, deși a dovedit de-a lungul mai multor ani că a fost un recidivist multiplu și constituie în mod evident un pericol pentru patrimoniul catolic din partea sa de Franța, a fost împuternicit din nou și din nou să comită noi atacuri - acesta este într-adevăr probabil unul dintre motivele pentru care poliția l-a vizat ca posibil piroman în ultimul caz și arestarea a fost făcută în termen de 24 de ore de la incendiu.
 
Considerat nevinovat până la proba contrarie, Vigoureux are o evidență publică a preferințelor și intereselor sale personale pe conturile sale de social media. Francez de origine, acesta urmărește muzică rap și site-uri de sex, precum și informații despre „popoarele persecutate”, precum palestinienii și negrii.

Potrivit Observatoire du Patrimoine Religieux, o asociație non-profit care urmărește patrimoniul bunurilor religioase din Franța, 27 de biserici au fost afectate de incendii în Franța în 2023 și 12 în primele șase luni ale acestui an. Multe dintre aceste incendii sunt datorate unor cauze accidentale, dar în mai multe cazuri, incendiatorii au fost de vină. În incidente anterioare, tineri sataniști locali au fost găsiți vinovați de incendiere și de alte acte de vandalism anticreștin.

Aparent, au fost comise și atacuri islamice. Recent, în noaptea de 14 spre 15 iulie, o remarcabilă biserică din secolul al XIX-lea cu structură metalică din arondismentul 14 al Parisului, Notre-Dame-du-Travail (Doamna Noastră a Muncii), a fost acoperită cu graffiti ostile, inclusiv „Supuneți-vă lui Allah, necredincioșilor, rugați-vă de 5 ori pe zi” și „Bast... Iisus, un singur zeu Allah”. Orga bisericii a fost, de asemenea, distrusă.

Un miros de foc când clădirea a fost deschisă de îngrijitor pe 15 iulie a dovedit că a avut loc o tentativă de incendiere. Și mai rău, o statuie a Fecioarei Maria a fost găsită într-o chiuvetă dintr-o cameră de lângă biserică, cu un cuțit de bucătărie înfipt în gât și cu inscripții blasfemiatoare.

Secularismul și ura anticreștină, indiferent de sursa lor de inspirație, își fac simțită prezența din ce în ce mai puternic în Franța. Numărul actelor anticreștine este în creștere, cu aproape 1.000 de incidente înregistrate oficial în 2023, dintre care 90 % vizează biserici sau cimitire, potrivit Ministerului francez de Interne. Majoritatea actelor antireligioase din Franța vizează ținte creștine, în principal catolice, urmate de atacurile împotriva evreilor, la mare distanță fiind țintele musulmane, deși ultimele două categorii includ o proporție mai mare de atacuri împotriva persoanelor, potrivit statisticilor oficiale.