ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 31.01./ 12.25 Un alt pacient rănit în incendiul de la Institutul Matei Balș a murit, astăzi, la două zile de la tragedie. Pacientul, bolnav de COVID-19, a fost transferat după incendiu la un alt spital, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.
 
Potrivit primelor informații, a șaptea victimă a incendiului de la Institutul Matei Balș este o femeie în vârstă de 67 de ani. Femeia era internată tot la Institutul Matei Balș, fiind transferată într-un alt pavilion.
Medicii legiști urmează să efectueze necropsia femeii pentru a afla cauza exactă a morții.

Până astăzi, bilanțul incendiului de la spital a ajuns la șapte morți.
 
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă seara, în cadrul unei conferințe de presă, că nu are de gând să-și dea demisia din funcție. Voiculescu a explicat că nu este responsabil de ceea ce s-a întâmplat la Institutul Matei Balș, argumentând că „sistemul sanitar are păcate vechi”, adăugând că la sfârșitul săptămânii viitoare se vor lua măsuri vizavi de ceea ce se va constata după ancheta de la Matei Balș.
 
Stirea initială

Încă un pacient de la Institutul "Matei Balș" a murit după incendiu. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății care a încurcat victimele.

Oficialii Ministerului Sănătății au precizat că încă un pacient afectat de incendiul de la Matei Balș a murit. Inițial, au menționat că este vorba despre o femeie, însă ulterior au revenit asupra informației.
 
Iată mesajul transmis de oficialii Ministerului Sănătății, condus de Vlad Voiculescu.

„Rectificam informația.

Este vorba despre un bărbat, 70 ani, dependent de CPAP, fără leziuni cauzate de incendiu, intubat.
 
Femeia de 58 de ani se află în stare gravă. Ambele familii au fost anunțate de situația pacienților”, este mesajul Ministrului Sănătății.

Primul mesaj al Ministerului Sănătății despre victimele incendiului de la „Matei Balș”:
 
„Ministerul Sănătății a fost anunțat despre un nou deces înregistrat în randul pacienților care au fost transferați de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” după incendiul produs. Este vorba despre o femeie în vârstă de 58 ani internată în Spitalul Universitar de Urgență București care se afla în stare gravă. Pacienta era intubată, cu o pneumonie COVID-19 severă, inhalare de fum și cu arsură de 2% din suprafața corporală”, a anunțat Ministerul Sănătății.
 
Jurnalista Simona Ionescu, redactor șef la EvZ, a observat: „Știți care e grozăvia, ați sesizat-o în rectificare? Reprezentanții ministerului au anunțat familia femeii că murise! Vă imaginați singuri ce a fost pe rudele acesteia.

Astfel, bilanțul persoanelor decedate în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș” a ajuns la 6.
 
Trei pacienți sunt intubați și unul se află în stare gravă, a anunțat Ministerul Sănătății despre starea pacienților afectați de incendiul care s-a produs la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

Procurorii, polițiștii criminaliști și specialiști din cadrul INSEMEX Petroșani au reluat, sâmbătă dimineața, cercetările la Institutul Matei Balș pentru a determina cauzele producerii incendiului produs la pavilionul 5, în urma căruia cinci persoane și-au pierdut viața. Tot în cursul acestei zile, vor fi efectuate la INML necropsiile cadavrelor.

De asemenea, anchetatorii trebuie să stabilească dacă în salonul care a luat foc a existat o aerotermă, așa cum afirmă fiica unui pacient.

Incendiul de la „Matei Balș” a izbucnit vineri, în jurul orei 5,00, într-un pavilion în care erau pacienți infectați cu coronavirus. Trei pacienți au murit carbonizați și o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat. Ulterior, un al cincilea cadavru a fost descoperit într-o baie, și acesta carbonizat. În paralel, se desfășoară autopsierea cadavrelor
 
Mai mulți medici, asistente, infirmiere și brancardieri din spital sunt audiați la Poliția Capitalei. Printre aceștia, și medicul care a fost de gardă în noaptea producerii incendiului. În paralel, la INML se face autopsierea cadavrelor, a anunțat procurorul care se ocupă de acest caz, Alexandru Anghel, potrivit Agerpres.#
 
„Am efectuat cercetarea la fața locului, au fost ridicate cadavrele și trimise la INML. În cursul zilei, vor avea loc necropsiile. În cadrul cercetării la fața locului au fost cooptați și specialiștii de la INSEMEX Petroșani, pentru a ne lămuri în legătură cu împrejurările producerii incendiului. Cercetarea la fața locului trebuie să fie una foarte minuțioasă, nu se poate termina astăzi. Azi, am ridicat cadavrele și am făcut o primă evaluare. Mâine, reluăm tot cu specialiștii de la INSEMEX. (…) Au fost ridicate documente, urmează să fie analizate. Este un volum destul de mare de documente ridicate, nu putem trage încă o concluzie. (…) Există camere de supraveghere și au fost ridicate imagini și urmează să fie analizate. În saloane nu există supraveghere video. Nici pe holurile spitalului.”, a declarat procurorul.
 
Alexandru Anghel a lansat, totodată, ipoteza producerii a două explozii ale unor tuburi de oxigen, însă după izbucnirea incendiului.

De asemenea, anchetatorii trebuie să stabilească dacă în salonul care a luat foc a existat o aerotermă, așa cum afirmă fiica unui pacient.

Incendiul de la „Matei Balș” a izbucnit vineri, în jurul orei 5,00, într-un pavilion în care erau pacienți infectați cu coronavirus. Trei pacienți au murit carbonizați și o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat. Ulterior, un al cincilea cadavru a fost descoperit într-o baie, și acesta carbonizat.