ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia pentru situații de urgență privind ordinea publică din Canada a început audierile publice cu privire la utilizarea Legii privind situațiile de urgență, care a fost instituită pentru a înnăbuși protestele organizate de Convoiul Libertății în luna februarie, relatează LifeSite.

Comisarul Paul Rouleau a declarat în remarcile sale de deschidere că descoperirea "adevărului este un obiectiv important" și că "publicul are dreptul să știe ce s-a întâmplat".

Cu toate acestea, Rouleau a spus că comisia nu poate stabili dacă o parte este vinovată că a comis o infracțiune, menționând că nu "face constatări de răspundere juridică" și "nu stabilește dacă persoanele au comis infracțiuni".

"În timp ce anchetele caută să descopere adevărul, ele nu sunt procese", a adăugat Rouleau.

De remarcat este faptul că Rouleau este, de asemenea, un fost membru al personalului Partidului Liberal.

Audierile sunt deschise publicului prin transmisiune în direct și vor chema cel puțin 65 de martori pe parcursul a șase săptămâni.

Avocații guvernului au susținut în declarațiile lor de deschidere că utilizarea EA a fost justificată.

"Dovezile vor arăta că invocarea Legii privind situațiile de urgență a fost o decizie rezonabilă, și necesară, având în vedere circumstanțele escaladate, volatile și urgente din întreaga țară", a declarat avocatul Guvernului Canadei, Robert MacKinnnon.

Avocatul Brendan Miller, care reprezintă grupul Freedom Corp. care reprezintă numeroși protestatari din Ottawa, a declarat că utilizarea Stării de Urgență nu a fost necesară.

"Nu a existat niciun fel de justificare pentru a invoca Legea privind situațiile de urgență", a precizat Miller, adăugând că nu au existat "motive rezonabile sau probabile pentru a invoca Legea privind situațiile de urgență, iar guvernul și-a depășit jurisdicția atât din punct de vedere constituțional, cât și legislativ, făcând acest lucru".

Consilierul juridic al Fundației Constituționale Canadiene, Sujit Choudhry, a declarat că utilizarea Stării de Urgență "a restricționat grav drepturile la libertatea de exprimare, de întrunire și de asociere".

"Legea privind situațiile de urgență este succesoarea discreditatei legi a măsurilor de război, care a fost folosită în mod abuziv în timpul crizei Frontului de Eliberare din Quebec", a precizat Choudhry.

Comisia pentru situații de urgență privind ordinea publică a publicat lista completă a celor 65 de martori, care îl include, de asemenea,  pe Trudeau, alături de șapte membri ai cabinetului său.
 
Aceasta a precizat că membrii publicului "sunt bineveniți la audieri", atât în persoană, cât și prin intermediul unei transmisiuni în direct, care va avea loc în fiecare zi la ora 9:30.

Mai multe persoane asociate Convoiului Libertății vor lua cuvântul în cadrul audierilor, la fel ca și membri ai Poliției Regale Canadiene Călare și ai Poliției din Ottawa, precum și primarul orașului Ottawa.

 Audierile se vor desfășura până pe 25 noiembrie.