ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Mănăstirea Putna va fi sfințită duminică, 1 iulie, Crucea Unității neamului românesc, eveniment ce va marca deschiderea manifestărilor dedicate Sfântului Ștefan cel Mare, scrie Basilica.ro.
 
Slujba va avea loc la ora 18:00 și va fi oficiată de un sobor de arhierei, după care se va continua cu Privegherea de sărbătorirea Sfântului Ștefan cel Mare.

Crucea este amplasată în fața intrării mănăstirii. Este o cruce votivă, o rugăciune înălțată lui Dumnezeu pentru întregul popor român.

Pe față, crucea are înscrisă o rugăciune: „Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, caută cu milostivire spre neamul românesc și îl păzește în dreapta credință, în demnitate, unitate și dragoste frățească”.

Pe spatele crucii a fost însemnat: „Întru lauda lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a sfinților români, întru cinstirea strămoșilor care au trăit în credință și bună rânduială și spre ocrotirea românilor de pretutindeni și din toate timpurile”.

Crucea a fost dăruită mănăstirii de Orașul Soroca din Basarabia, unde se află vechea cetate Soroca a Moldovei, pe malul Nistrului.

Cetatea Soroca este legată de Mănăstirea Putna prin cei doi mari ctitori ai mănăstirii. Primul pârcălab atestat documentar al Cetății Soroca este Coste, în 1499, numit de Sfântul Voievod Ștefan, întâiul ctitor al mănăstirii.

Sfântul Iacob Putneanul, al doilea mare ctitor al mănăstirii, l-a determinat pe boierul sorocean Ștefan Bosie să înființeze spitalul Sfântul Spiridon din Iași.