ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Timișoara începe vineri, 14 decembrie, seria de manifestări comemorative dedicate împlinirii a 29 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Primăria Timișoara, împreună cu asociațiile de revoluționari, a pregătit un program prin care comemorează victimele și celebrează victoria împotriva comunismului. Evenimentele debutează vineri și vor include depuneri de coroane, vor fi aprinse candele și se vor organiza marșuri, dar și o ședință festivă la Consiliul Local Timișoara.
 
Potrivit Primăriei Timișoara, programul debutează vineri, la ora 17.00, cu o expoziție și o lansare de carte la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, urmată sâmbătă, de la ora 18.00, de "Marșul Libertății" pe traseul Piața Maria - Piața Victoriei.

Ședința festivă a Consiliului Local va fi duminică, de la ora 11.00, urmată de o serie de activități culturale în incinta Teatrului Național.

Tot duminică, de la ora 20.00, în Piața Victoriei se vor aprinde candele, iar de la ora 23.45 va fi oficiată la Biserica Martirilor o liturghie.

Luni, 17 decembrie, este zi de doliu în Timișoara, zi în care se vor oficia slujbe de pomenire și vor fi depuneri de coroane la Catedrala Mitropolitană (ora 10.00), Biserica Martirilor (ora 12.00) și Cimitirul Eroilor (ora 14.00), iar de la ora 18.00 pe treptele Catedralei va avea loc un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor - martiri.


În 18 decembrie, pe treptele Catedralei se vor aprinde candele (ora 18.00).

În 20 decembrie, la ora 12.00, se va declanșa sirena timp de trei minute pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de prim oraș liber de comunism. De la ora 20.00 pe scena din Piața Victoriei se va desfășura Rock for Revolution, cu participarea Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz, Sanctuar.

În 22 decembrie, la Casa Armatei se va desfășura Adunarea Festivă pentru aniversarea a 29 de ani a Revoluției și 28 de ani a FNRD 89.

De asemenea, vor avea loc numeroase expoziții și lansări de carte, concursuri pe teme de istorie și de artă plastică. În 19-20 decembrie delegații asociațiilor "Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989" și "17 decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate în Revoluția din 1989'' se vor deplasa la București, Popești-Leordeni și Slatina pe urmele cenușii eroilor martiri dispăruți, urmând să depună coroane și să oficieze un parastas.