ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră, „Sea Shield 19”, începe la sfârșitul acestei săptămâni, reunind aproximativ 2.200 de militari din mai multe state. Participă 14 nave militare românești și 6 din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia. Exercițiul se desfășoară in perioada 5-13 aprilie.

„Sea Shield 19” se suprapune peste două aniversări importante ale comunității euro-atlantice din luna aprilie: 70 de ani de la înființarea NATO, și 15 ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Alianței.

Aproape 2.200 de militari vor exersa proceduri de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, aeriene și de suprafață. Participă și Forțele Aeriene Române cu aeronave MIG 21 LanceR și F-16, iar forțele navale ale Statelor Unite și ale Turciei vor acționa cu două aeronave de patrulare maritimă.

Forțele Terestre vor trimite un detașament pentru protecția căilor de comunicații și a portului Constanța.

La exercițiul care se încheie sâmbăta viitoare va lua parte și Gruparea Navală Permanentă a NATO care operează la Marea Neagră.