ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de persoane sunt așteptate sâmbătă și duminică la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară din România, atestată documentar în 1816, transmite Mediafax.

Cândva, manifestarea era bun un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor. Astăzi s-a transformat într-o sărbătoare folclorică.

Târgul de Fete începe sâmbătă, în jurul orei 13.00, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, unde în zona terenului de fotbal au loc demonstrații meșteșugărești, iar de la ora 14.00 va fi deschisă o expoziție de fotografie etnografică. O oră și jumătate mai târziu, în centrul comunei Avram Iancu, începe un spectacol folkloric.

Spre seară, are loc un foc de artificii în Avram Iancu și apoi participanții vor urca pe Muntele Găina unde, de la ora 21.00, are loc un concert de muzică folk și country rock.
 
Duminică, de la ora 10,00, va avea loc un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va fi arborat drapelul național. De asemenea, va fi oficiată o slujbă Te Deum și oficialitățile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. Momentul solemn va fi accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” a județului Alba.
 
La ora 10,30 va fi deschis Târgul Meșterilor Populari la care meșteri iscusiți își vor prezenta roadele muncii lor, respectiv obiecte tradiționale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

La ora 11,00 va începe un spectacol de folclor.