ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Reprezentanți ai guvernelor și ai organizațiilor internaționale, miliardari, antreprenori, experți, academicieni, ONG-uri și reprezentanți ai presei se adună din nou în stațiunea de sporturi de iarnă Graubunden din Davos, Elveția, anunță Al Jazeera.

Sub motto-ul "Reconstruirea încrederii", cea de-a 54-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) va începe la 15 ianuarie, având ca scop discutarea "principiilor de bază ale încrederii" - transparență, coerență și responsabilitate.

Însă consecințele actuale ale pandemiei COVID-19, precum și ale noilor conflicte de pe glob ar putea face dificilă restabilirea încrederii în instituții. Iar în aceste zile, relevanța WEF-ului însuși este deseori pusă în discuție.

Participanții la nivel înalt la reuniunea anuală s-au subțiat în ultimii ani, lipsind nume cheie precum președintele SUA, Joe Biden, sau cel al Rusiei, Vladimir Putin. În 2023, cancelarul german Olaf Scholz a fost singurul lider al unei țări din G7 care a participat.
 

"Liderii nu își pierd interesul pentru forumuri precum WEF, dar iau decizii strategice cu privire la faptul dacă ar fi benefic să participe la reuniune în fiecare an", a declarat Peter Willetts, profesor emerit de politică globală la City, University of London.

"Se așteaptă ca Volodîmîr Zelenski să strângă sprijin pentru Ucraina, ceea ce va însemna probabil că rușii vor trimite o delegație politică de nivel scăzut."

Willetts a adăugat că se așteaptă ca SUA să trimită o delegație formată din secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan și trimisul prezidențial special pentru climă John Kerry - principalul negociator al președintelui Joe Biden în domeniul schimbărilor climatice.

De asemenea, sunt așteptați să participe ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, președintele israelian Isaac Herzog și prim-ministrul qatariot Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani

În ciuda faptului că nu oferă soluții ferme la probleme, Davos poate fi privit totuși ca o oportunitate de a atenua factorii care duc la conflicte globale, spun experții.

"Abordarea WEF în abordarea problemelor este ghidată de ... "guvernanța cu mai multe părți interesate", ceea ce înseamnă că problemele lumii sunt abordate cel mai bine de diversele părți interesate care sunt afectate de acestea", a declarat pentru Al Jazeera Jack Copley, profesor asistent de economie politică internațională la Universitatea Durham.

"WEF a fost cu siguranță o forță majoră în promovarea ideilor de parteneriat public-privat și de colaborare între mai multe părți interesate ca răspuns la provocările globale", a declarat pentru Al Jazeera Jan Aart Scholte, profesor de transformări globale și provocări de guvernanță la Universitatea din Leiden.

Adevărata valoare a evenimentului constă în această concentrare pe crearea de rețele și pe acumularea de cunoștințe, pe care a contribuit la facilitarea acestora, deși poate nu la standardele pe care le pretinde adesea.

"La fel ca toate forumurile politice, [Forumul] Economic Mondial își enunță obiectivele în termeni prea optimiști și generali", a remarcat Willetts. "Acestea fiind spuse, a fost un forum util pentru ca unii lideri mondiali să aibă ... discuții informale, individuale, în afara reuniunilor.

"Ceea ce a fost, de asemenea, util este diversitatea persoanelor care participă - de la politicieni naționali de frunte și oficiali ai ONU până la lideri de afaceri și personalul marilor organizații neguvernamentale."

Pe ordinea de zi de la Davos

Potrivit Raportului privind riscurile globale pentru 2024 al WEF, dezinformarea reprezintă cea mai mare amenințare pentru lume în următorii doi ani. Pe locurile doi și trei: fenomenele meteorologice extreme și polarizarea politică a societății.

Un factor principal care contribuie la dezinformare este inteligența artificială (AI), care poate produce dezinformări convingătoare cu viteza fulgerului.

Până în prezent, soluțiile globale la această provocare au fost puține. Uniunea Europeană are un acord provizoriu privind reglementarea IA, dar nu există o reglementare globală.

Este evident că este esențial să evaluăm și să abordăm consecințele IA", a precizat Scholte. "Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă WEF are ceva distinctiv cu care să contribuie - și cât de bine comunică și cooperează cu alte inițiative din acest domeniu."

Scholte este de părere că WEF din acest an ar putea să rateze ținta prin faptul că nu a pus întrebări creative pe agenda sa.

"S-ar fi putut pune chestiunile într-o manieră mai provocatoare: de exemplu, în termeni de construire a păcii, mai degrabă decât de realizare a securității; dezbătând conceptul de creștere economică, mai degrabă decât luând de la sine înțeles caracterul său dezirabil; privind dincolo de politica climatică spre dezbateri mai ample despre viabilitatea ecologică a ordinii mondiale predominante."

Slăbirea economiei mondiale, inflația și o potențială recesiune vor fi preocupări majore în 2024 și sunt legate de probleme mai largi.

"Există amenințări la adresa producției și comerțului global din cauza războiului - de la consecințele economice ale invaziei Rusiei în Ucraina până la ramificațiile regionale ale distrugerii Gaza de către Israel. Există lupta continuă împotriva presiunilor inflaționiste ... în ultimii ani. Băncile centrale au căutat să folosească înăsprirea politicii monetare pentru a limita inflația fără a provoca ... dureri economice atât de mari încât să producă neliniște politică", a remarcat Copley.

El a continuat explicând că încetinirea creșterii și stagnarea economică în China și în întreaga lume vor avea, de asemenea, impactul lor, la fel ca și creșterea numărului de dezastre climatice care perturbă activitatea economică.

Ratează ținta

Unii critici nu au crezut niciodată că WEF face din lume un loc mai bun - chiar dacă îi place să pretindă acest lucru pentru sine.

"WEF și alte eforturi ale mai multor părți interesate au deficite democratice atunci când oamenii pe care îi afectează nu au oportunități adecvate de a participa la procesele lor și de a le controla", a declarat Scholte.

"Este un club exclusivist, pe bază de invitație, iar participarea semnificativă este limitată în principal la guvernele, corporațiile și actorii societății civile mai puternici din lume. În plus, atunci când persoanele excluse nu sunt de acord cu activitățile FME sau se simt prejudiciate de acestea, în general, nu dispun de canale adecvate pentru a fi ascultate și a încerca să obțină despăgubiri."

Acest status quo și ideea că o "elită globală" ia decizii pentru omul de rând au fost hrana pentru diverși observatori.

"Unele dintre criticile aduse WEF au fost destul de fanteziste, cum ar fi afirmațiile conform cărora WEF face parte dintr-o cabală globală care conduce afacerile mondiale", a declarat Copley. "Aceste conspirații par să fi luat amploare în urma pandemiei COVID-19".

Pe tot parcursul WEF din această săptămână, vor exista cu siguranță discuții în jurul relevanței și moștenirii sale.

"Dacă WEF a avut succes în actuala sa iterație depinde de modul în care îi interpretați obiectivele", a precizat Copley. "Cu siguranță a reușit să reunească o serie de elite corporative și politice din diferite părți ale lumii pentru a discuta subiecte presante într-un mediu de lux, și a produs o varietate de rapoarte și inițiative public-private. Unele dintre aceste inițiative au avut efecte concrete asupra unor probleme din lumea reală, cum ar fi campania sa de vaccinare", a conchis Copley.
 
De precizat faptul că cei mai bogați cinci oameni din lume și-au dublat averile din 2020 până în prezent, a declarat organizația caritabilă Oxfam, trăgând un semnal de alarmă cu privire la puterea necontrolată a corporațiilor, în timp ce elitele din lumea afacerilor se reunesc anual la Davos, în Elveția, mai scrie sursa citată.

Cei cinci bărbați valorează împreună 869 de miliarde de dolari, după ce și-au crescut averile cu o rată de 14 milioane de dolari pe oră în ultimii patru ani, a precizat Oxfam în raportul său "Inequality Inc.", publicat luni.

În pofida creșterii averilor celor cinci - șeful LVMH, Bernard Arnault, Jeff Bezos de la Amazon, investitorul Warren Buffet, cofondatorul Oracle, Larry Ellison, și directorul general al Tesla, Elon Musk - 5 miliarde de oameni au devenit mai săraci în aceeași perioadă, a precizat Oxfam.

Miliardarii sunt astăzi cu 3.300 de miliarde de dolari mai bogați decât erau în 2020, în timp ce un miliardar conduce 7 din 10 dintre cele mai mari companii din lume, a precizat organizația caritabilă cu sediul la Londra.

Dacă tendințele actuale continuă, lumea va avea primul său miliardar în decurs de un deceniu, dar sărăcia nu va fi eradicată decât peste 229 de ani, potrivit grupului de combatere a sărăciei.

Directorul executiv interimar al Oxfam International, Amitabh Behar, a declarat că nimeni nu ar trebui să aibă un miliard de dolari.

"Asistăm la începuturile unui deceniu de divizare, cu miliarde de oameni care suportă șocurile economice ale pandemiei, inflației și războiului, în timp ce averile miliardarilor cresc. Această inegalitate nu este un accident; clasa miliardară se asigură că corporațiile le oferă mai multă bogăție în detrimentul tuturor celorlalți", a declarat Behar într-o declarație publicată împreună cu raportul.
 
"Puterea frenetică a corporațiilor și a monopolurilor este o mașinărie generatoare de inegalitate: prin stoarcerea lucrătorilor, eschivarea de la plata impozitelor, privatizarea statului și stimularea degradării climei, corporațiile canalizează bogății nesfârșite către proprietarii lor ultra-bogați. Dar, de asemenea, acestea canalizează puterea, subminând democrațiile și drepturile noastre."În mod tradițional, Oxfam își publică raportul anual privind inegalitatea chiar înainte de deschiderea Forumului Economic Mondial (WEF), lansat de inginerul și economistul german Klaus Schwab la începutul anilor 1970 pentru a susține "capitalismul părților interesate".