Problemele românilor din comunitățile istorice, aflați în pericol de a-și pierde identitatea, precum și a celor din Harghita și Covasna, se regăsesc pe agenda lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, eveniment ajuns la a XVII-a ediție, care se desfășoară în perioada 12-17 august, anunță Agerpres.
Potrivit sursei citate, tema centrală a evenimentului este „România și românii de pretutindeni, la un an de la Centenarul Marii Uniri”.Printre subiectele abordate se numără: „Republica Moldova în evoluțiile geopolitice din zonă și interesul național românesc”, „Provocări privind păstrarea identității la românii din Ucraina. Jumătate de milion de români în pericol de asimilare. Poziția României”, „Românii din Serbia între politicile de asimilare ale Serbiei și promisiunile autorităților române”, „Drama românilor din Bulgaria. Ce face statul bulgar? Dar cel român?”, „Provocări și priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna și Harghita.
 
Deschiderea evenimentului are loc luni, la ora 10:00, printr-un Cuvânt de binecuvântare al PS Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, urmat de salutul organizatorilor și al reprezentanților autorităților publice locale.
 
Ulterior, anunță Mesagerul de Covasna, de la ora 16:00, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Izvoru Mureșului, are loc dezbaterea "Satul românesc – vatră de promovare a conștiinței și identității naționale”, cu participarea PS Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei și a preoților parohi din zonă.
 
Cu această ocazie, sunt programate următoarele intervenții: prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, „În actualitate: problematica proprietății în România (înstrăinările de pământ, protecția fondului forestier și retrocedările, aspecte ale cetățeniei și proprietății după Tratatul de pace de la Trianon”; prof. univ. dr. Avram Fițiu, „Salvarea fermei țărănești deimportanță economică în România” și dr. Ioan Lăcătușu, „Specificul identitar al satelor românești din județele Covasna și Harghita”.
 
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului este organizată de Centrul Cultural Toplița,cu sprijinul Guvernului României, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, Federația Organizațiilor Românești din centrul și sud-estul Europei și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews