ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenii Uniunii Europene pot începe să își facă bagajele pentru vacanța de vară în cele 27 de țări ale blocului comunitar fără a mai fi nevoiți să se îngrijoreze de carantină: în curând ar trebui să poată călători liber în întreaga UE, anunță France24.

Legiuitorii și țările membre ale Uniunii Europene au ajuns joi la un compromis pentru lansarea certificatelor COVID-19 înainte de vârful sezonului vacanțelor de vară, o măsură menită să stimuleze călătoriile și turismul în urma restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Diverșii actori au reușit să își reconcilieze divergențele în timpul unei noi runde de discuții, deschizând calea pentru introducerea legitimațiilor de călătorie transfrontalieră. Oficialii au declarat că sistemul ar trebui să fie operațional până la 1 iulie.

"Acest acord este primul pas pentru a readuce Spațiul Schengen pe drumul cel bun", a declarat Juan Fernando Lopez Aguilar,purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, referindu-se la zona de călătorie fără pașapoarte a Europei. "Va face toată diferența și nu se va repeta coșmarul din vara anului 2020".

Comisia Europeană a declarat că certificatele vor fi emise în format digital și concepute pentru a fi afișate fie pe smartphone-uri, fie pe hârtie. Aceasta a garantat că "va fi asigurat un nivel foarte ridicat de protecție a datelor". Când a propus planul de certificate în martie, Comisia executivă a declarat că documentele vor fi acordate rezidenților UE care pot dovedi că au fost vaccinați, precum și celor care au fost testați negativ pentru virus sau care au dovada că s-au recuperat de COVID-19.

Legiuitorii și națiunile UE au fost de acord cu acest lucru, însă Parlamentul European a insistat asupra faptului că certificatele COVID-19 ar trebui să fie suficiente pentru a le permite cetățenilor UE să circule liber în toate țările membre și că guvernelor nu ar trebui să li se permită să impună restricții suplimentare deținătorilor de certificate, cum ar fi carantină și mai multe teste.

Întrucât controalele la frontiere sunt o responsabilitate națională, țările membre ale UE nu erau pregătite să renunțe la prerogativele lor. Un alt obstacol a fost prețul testelor, deoarece legislatorii au insistat ca testele să fie gratuite,

Conform compromisului parafat joi, Comisia Europeană a declarat că va aloca 100 de milioane de euro din fondurile UE (122 de milioane de dolari) pentru achiziționarea de teste de depistare a virusurilor compatibile cu certificatele.

"De acest lucru ar trebui să beneficieze în special persoanele care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la muncă sau la școală, pentru a-și vizita rudele apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi", a declarat parlamentul.

Negociatorii au convenit că, dacă este necesar, ar trebui să fie mobilizate fonduri suplimentare, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare.

În ceea ce privește cerințele suplimentare de călătorie pe care membrii UE ar putea fi tentați să le introducă, cele 27 de națiuni au convenit "să se abțină" de la impunerea unor restricții suplimentare "cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică".

Propunerea ar trebui să ajungă acum la statele membre pentru adoptare oficială și la Parlamentul European pentru ratificare în timpul următoarei sesiuni plenare din iunie. Ramura executivă a UE a început deja să lucreze la aspectele tehnice ale inițiativei împreună cu țările UE.

"Mai rămâne de lucru", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "La nivelul UE, sistemul va fi gata în zilele următoare. Acum este esențial ca toate statele membre să accelereze implementarea sistemelor lor naționale pentru a se asigura că sistemul poate fi funcțional cât mai curând posibil. Aceasta este ceea ce așteaptă, pe bună dreptate, cetățenii UE."

Toate vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente - în prezent, este vorba despre cele produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson - vor fi recunoscute automat. Guvernele naționale vor putea include alte vaccinuri care nu au primit autorizație de comercializare din partea UE.

În conformitate cu acordul provizoriu, regulamentul privind certificatele va fi în vigoare timp de 12 luni.