ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Albania a declarat duminică că este pregătită să găzduiască temporar sute de refugiați afgani, transmite AFP.

"Albania, membră NATO, este pregătită să își asume partea sa de povară", a declarat duminică premierul Edi Rama pe pagina sa de facebook.

"Washingtonul a cerut deja Albaniei să ia în considerare posibilitatea de a servi drept țară de tranzit pentru un număr de imigranți politici afgani a căror destinație finală ar fi Statele Unite", a precizat el.

Rama a precizat că Tirana a primit deja cereri pentru ca Albania să ofere refugiu pentru "sute de persoane din cercurile intelectuale și femei activiste". femei afgane aflate pe listele de execuție ale talibanilor".

"Nu vom spune "nu", și nu doar pentru că marii noștri aliați ne-o cer, ci pentru că suntem Albania", a declarat Rama.

SUA, Marea Britanie și alte țări occidentale se află într-o cursă contra cronometru pentru a-și evacua proprii cetățeni, precum și afganii vulnerabili care au lucrat pentru ei și se tem de represaliile talibanilor. De asemenea, Canada și-a exprimat disponibilitatea de a primi peste 20.000 de refugiați.

La cererea Statelor Unite, în 2006, Albania a acceptat să găzduiască cinci uiguri(popor turcic) chinezi deținuți la Guantanamo, considerați de Beijing ca fiind teroriști.

De asemenea, în 2013, la cererea Washingtonului și a ONU, Albania a găzduit 200 de membri ai Organizației Mujahedinilor Poporului din Iran (PMPI). De atunci, numărul lor a crescut, iar în prezent există aproximativ 3.000 de membri în Ashraf și Manze,