ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de ucraineni fug de războiul cu Rusia și au început să sosească în țările vecine, în special în Republica Moldova și România, în timp ce aproximativ 100.000 de persoane și-au părăsit casele și sunt dezrădăcinate în propria lor țară, relevă The Daily Mail

Polonia, Ungaria, Slovacia și România, care au făcut parte înainte de 1990 din Pactul de la Varșovia și în prezent sunt membre NATO, se pregătesc să primească mult mai mulți ucraineni, înființând puncte de primire și trimițând trupe spre granițe.

Cel puțin 68 de persoane au fost ucise și 169 au fost rănite joi, a declarat ministrul ucrainean al sănătății, în timp ce ministrul de interne a declarat că 13 polițiști de frontieră au murit când o navă rusă a bombardat dispozitivele militare Insula Șerpilor.
 
 
Ungurii au dispus Transportoare Auto Blindate (TAB) la frontieră 

Grupuri de persoane au fugit în Ungaria prin punctele de trecere Beregsurany și Tiszabecs, unele venind de la o distanță de până la Kiev, a declarat un martor ocular. Unii au sosit cu mașina, dar mulți au venit pe jos, trâgându-și valizele după ei.

Autostrada care se îndreaptă spre vest de Kiev, unde locuiesc 3 milioane de oameni, a fost sufocată de trafic pe cinci benzi, în timp ce locuitorii căutau să scape, temându-se de bombe în timp ce erau blocați la volan.

O femeie poloneză, Olena Bogucka, în vârstă de 39 de ani, a declarat că așteaptă de patru ore, în timp ce soțul și copilul ei ucrainean erau blocați pe partea cealaltă a frontierei.

'Nu se poate trece', a spus ea. 'Nu pot să dau de ei la telefon... Nu știu cum să-mi scot copilul de acolo...'. Nu știu ce să fac'.
 
Grupuri de oameni au fugit în Ungaria prin punctele de trecere Beregsurany și Tiszabecs, unii venind de la o distanță de până la Kiev, a declarat un martor ocular. Unii au sosit cu mașina, dar și mulți pietoni au trecut granița pe jos, cu valizele după ei.

'Nimeni nu vrea să fie înrolat, nimeni nu vrea să moară', a declarat Tamas Bodnar la granița cu Ungaria. 'Este clar că cei care pot, fug'. 
 
O americancă susține că a mituit vameșii români cu 100 de dolari ca să treacă mai repede
 

 
În Ucraina au mai rămas aproximativ 20.000 de cetățeni americani care acum trebuie să își croiască drumul spre ieșire pe cont propriu, fugind cu mașini și autobuze spre țările învecinate: Polonia, România, Slovacia, Ungaria sau Republica Moldova. 

Douăzeci și trei de americani au fugit joi din Kiev cu Project Dynamo, o organizație finanțată de donatori și condusă de fostul comandant militar american Bryan Stern. Acesta s-a întors în capitala ucraineană în această dimineață pentru a recupera un alt grup. 

Christina Kubecka, o femeie din primul grup, a reușit să ajungă la granița cu România, dar a declarat vineri pentru FOX News că ea și concetățenii ei sunt acum blocați în vamă, susținând că nu ar putea trece decât dacă mituiesc polițiștii de frontieră cu câte 100 de dolari, potrivit The Daily Mail. De fapt, blocajul se datorează numărului foarte mare de autoturisme (peste 1300) și de cetățeni care așteaptă să treacă granița spre România, iar presupusa șpagă se percepe nu pentru a putea trece în siguranță, ci, probabil, pentru a putea trece peste rând, adică pentru a te băga în față.
 
Republica Moldova a instalat corturi de refugiați
 
Mii de ucraineni fug din războiul cu Rusia și au început să ajungă în țările vecine, în special în Republica Moldova și România, în timp ce aproximativ 100.000 de persoane și-au părăsit casele și sunt strămutate în țară în urma invaziei, a anunțat joi agenția ONU pentru refugiați.   
 

Țările de pe flancul estic al Uniunii Europene, cândva membre ale Pactului de la Varșovia condus de URSS și acum membre ale NATO, se pregătesc să primească mult mai mulți ucraineni, înființând puncte de primire și trimițând trupe spre granițe pentru a oferi asistență. Printre acestea se numără Polonia, Ungaria, Slovacia și România, care au granițe terestre cu Ucraina. 

'Dacă Rusia continuă pe această cale, ar putea, potrivit estimărilor noastre, să creeze o nouă criză a refugiaților - una dintre cele mai mari cu care se confruntă lumea în prezent - cu încă cinci milioane de persoane strămutate de războiul ales de Rusia și punând presiune asupra vecinilor Ucrainei', a avertizat miercuri ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.  

Autostrada spre vest, sufocată

Autostrada care se îndreaptă spre vest, la ieșirea din Kiev, unde locuiesc 3 milioane de oameni, era sufocată de trafic pe cinci benzi, în timp ce locuitorii căutau să fugă, temându-se de bombe în timp ce erau blocați în mașinile lor. 
 

La punctul de trecere a frontierei, de obicei liniștit, de la Medyka, în sudul Poloniei, zeci de persoane au sosit joi dimineață din Ucraina pe jos, cu bagaje. O coadă de mașini care așteptau să treacă s-a mărit în cursul zilei.
Pentru a facilita trecerea frontierelor, Polonia a ridicat joi normele de carantină pentru persoanele care sosesc din afara UE fără un test Covid negativ certificat de laborator.

În Polonia trăiește cea mai mare comunitate ucraineană din regiune, care numără aproximativ 1 milion de persoane, și este țara din UE cea mai ușor de vizitat de la Kiev. Guvernul polonez a cerut "cele mai feroce sancțiuni posibile" împotriva Rusiei. 
 
Milos Zeman: Putin e nebun

La rândul său, președintele ceh Milos Zeman, mult timp considerat un simpatizant al Moscovei, l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin un 'nebun'. Praga a încetat să mai elibereze vize pentru ruși și a ordonat închiderea a două consulate rusești.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care, de asemenea, a creat legături bune cu Putin, a condamnat și el acțiunile Moscovei. El a declarat că Ungaria va pregăti ajutor umanitar pentru Ucraina și că este pregătită să primească refugiați.  

Câteva sute de persoane au părăsit, de asemenea, Ucraina de pe o fărâmă din teritoriul ucrainean (de fapt, fostul teritoriu românesc din sudul Basarabiei, n.tr.), situat între Republica Moldova și Marea Neagră, trecând în România cu feribotul peste Dunăre, au declarat autoritățile locale.

La rândul lor, oficialii vamali slovaci au declarat că mașinile de pasageri sunt nevoite să aștepte până la 12 ore la cea mai aglomerată dintre cele trei treceri rutiere ale Slovaciei cu Ucraina.

Polonia pregătește un tren medical pentru a transporta ucrainenii răniți și a întocmit o listă cu 1.230 de spitale care ar putea să-i interneze pe răniți, a declarat ministerul sănătății. Armata poloneză a ridicat nivelul de pregătire al unor unități.

Guvernatorul regiunii Kosice din estul Slovaciei, Rostislav Trnka, a declarat că aproximativ 2.000 de paturi și aproximativ 60 de săli de sport au fost pregătite pentru a ajuta la găzduirea refugiaților.

Republica Cehă, care nu se învecinează cu Ucraina, dar în care locuiesc 260.000 de ucraineni, a declarat, de asemenea, că este pregătită să ajute refugiații. Căile ferate cehe au oferit vagoane de tren cu 6.000 de locuri și paturi pentru a ajuta la evacuarea oamenilor, dacă va fi necesar.
 

România este pregătită să acorde ajutor umanitar dacă va fi nevoie, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, în timp ce președintele bulgar Rumen Radev a declarat că țara sa se pregătește să evacueze pe cale terestră peste 4.000 de etnici bulgari din Ucraina și este pregătită să găzduiască alți refugiați ucraineni.
 
Un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat că misiunile diplomatice poloneze din Ucraina vor rămâne deschise "atât timp cât va fi posibil", însă ministerul de externe a îndemnat toți cetățenii polonezi să părăsească Ucraina.

De asemenea, Ungaria a declarat că ambasada sa de la Kiev rămâne deschisă. Republica Cehă și-a închis ambasada de la Kiev, dar consulatul său din orașul Lviv din vestul țării a rămas deschis.

Germania a oferit ajutor umanitar țărilor care se învecinează cu Ucraina. Presa germană a citat estimări potrivit cărora între 200.000 și un milion de persoane ar putea fugi din Ucraina în UE.

Shabia Mantoo, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a declarat că cifrele au fost compilate din rapoartele autorităților naționale și ale personalului său și ale agențiilor partenere. 'Este o cifră aproximativă', a declarat ea pentru Reuters. 

Forțele ucrainene s-au luptat joi cu invadatorii ruși pe trei fronturi, după ce Moscova a declanșat cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, determinând zeci de mii de oameni să își părăsească locuințele. La ora aceasta, Kievul este în prag de ocupație.