ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnaliștii de la Canadian Broadcasting Corporation (CBC) au anunțat „cu seriozitate” pe 15 iunie 2021 că suspendă comentariile la știrile postate de ei pe Facebook din pricină că sunt ... fragilizați psihic de pe urma pandemiei, iar gura lumii e rea. Mai mult, redactorii CBC pretind că-și vor feri propriul public de revărsările de ură de pe Facebook sau Twitter canalizându-i spre secțiunea de comentarii de pe site-ul propriu. Pentru că e de la sine înțeles că o redacție de ziariști simțitori nu poate avea decât comentatori la fel de vulnerabili. Dacă însă jurnaliștii au devenit prea sensibili ca să mai poată fi luați la rost de cititori, nu trebuie să ne mire că și politicienii au devenit prea sfioși ca să mai răspundă întrebărilor presei.

„Atacurile de pe rețelele de socializare la adresa jurnaliștilor noștri și a subiectelor din reportajele noastre reprezintă o chestiune pe care o tratăm cu seriozitate.

Există numeroase dovezi că sănătatea mintală a multor canadieni este fragilă și necesită atenție, după 16 luni de închideri pandemice, închideri de școli și incertitudine economică.

Jurnaliștii nu fac, nici ei, excepție. O serie de articole recente, dedicate stării de bine a reporterilor însărcinați cu prezentarea unei crize prin care trec și ei, ne-au făcut pe mulți să ne privim în oglindă și să ne evaluăm starea de sănătate.

La stresul și anxietatea jurnaliștilor se adaugă violența și hărțuirea cu care mulți dintre ei se confruntă pe platformele de socializare și, din ce în ce mai mult, pe teren. După cum a scris André Picard într-un articol recent: „Pentru jurnaliști, platforme precum Twitter pot fi o modalitate excelentă de a găsi surse și de a-și promova munca, dar și o cloacă de ură. Din ce în ce mai des, reporterii sunt și atacați și fizic”. 

Președinta CBC/Radio-Canada, Catherine Tait, a scris, de asemenea, despre abuzurile tot mai frecvente la adresa jurnaliștilor pe rețelele de socializare, în special a femeilor și a jurnaliștilor de culoare, și despre amenințarea pe care aceste atacuri o reprezintă pentru libertatea de exprimare și democrație. 

Dacă discursul public este o hârtie de turnesol pentru sănătatea unei societăți, conversațiile de pe rețelele de socializare arată că avem o problemă. Una este ca jurnaliștii noștri să facă față toxicității de pe aceste platforme. Cu totul altceva este ca membrii publicului nostru care încearcă să se implice și să dezbată activitatea noastră jurnalistică să se confrunte cu aceasta pe platforme precum Facebook și Twitter, unde este aproape garantat că se vor confrunta cu ură, rasism și abuzuri.

De aceea, începând de miercuri (articolul lor a fost publicat marți, 15 iunie) și pentru următoarea lună, vom dezactiva comentariile la toate linkurile de știri și postările video de pe paginile de Facebook aparținând diviziei de jurnalism a CBC (News, Current Affairs și Local)”, a anunțat Brodie Fenlon, redactor-șef și director executiv al știrilor zilnice de la CBC News.
 
Citim, printre rânduri, aceeași victimizare sau supraestimare ipocrită a ideologiei (neo)marxiste, specifică luptei de clasă întruchipate de curente precum feminismul și justițiarismul rasial. Totuși, pentru toate aceste categorii de oameni, nu este cumva jenant să se autoerijeze în victime permanente, în timp ce îi zugrăvesc pe toți ceilalți ca agresori? Dacă am cere celorlalți să ne respecte doar pentru handicapul nostru mimat (vulnerabilitate, oprimare etc.), și nu pentru performanțele noastre, nu e o dovadă a lipsei noastre de respect de sine? Egalitate înseamnă a ne depăși complexele, nu a ni le pune pe seama altora. 
 
Se pare că decizia de a-și cenzura comentatorii de pe social media i-a făcut pe „temerarii” jurnaliști canadieni să scadă în ochii cititorilor lor, care au găsit un motiv în plus ca să-i boscorodească. Așa că noua explicație pentru gestul suprimării libertății de exprimare sub pretextul „hate speech” (vorbirii de rău) este un „experiment” pe care jurnaliștii li-l propun cititorilor: ieșirea din Facebook și înregimentarea pe site-ul de știri, unde ei promit că vor lăsa deschise comentariile pentru fiecare știre.
 
„Începând cu 16 iunie 2021, CBC va derula un experiment. Vom închide comentariile pe Facebook la toate linkurile de știri și postările video de știri distribuite pe toate paginile News, Current Affairs și Local (cum ar fi @CBCNews, @TheNational sau @CBCMaritimeNoon). Alte pagini CBC (cum ar fi @CBCMusic sau @CBC) fac, de asemenea, parte din acest test atunci când partajează conținut de știri. Comentariile vor fi închise pentru o perioadă de patru săptămâni, care se va încheia la 11 iulie 2021.

De ce facem acest lucru?
În calitate de radiodifuzor public responsabil, trebuie să punem în balanță misiunea noastră de a informa, de a distra și de a lumina populația Canadei cu prejudiciul pe care îl aduc comentariile publicului, personalului și subiectelor de reportaj. De asemenea, trebuie să analizăm cu atenție valoarea cheltuirii resurselor (financiare și umane) pe moderarea comentariilor de pe platformele de socializare terțe.

Acest test ne va permite să adunăm datele de care avem nevoie pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la modul cel mai bun de a satisface publicul și misiunea noastră, totul cu scopul final de a diminua lezarea publicului nostru, angajaților și persoanelor care apar în știrile și reportajele noastre de actualitate.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați această postare pe blogul editorului CBC.

Crearea unor spații de conversație mai bune și mai atractive
Acest test vine în sprijinul creării unor spații pozitive mai bune pentru conectarea CBC-ului cu publicul său și a canadienilor între ei. Suntem în continuare dornici să primim reacții din partea voastră! Vă încurajăm să vă alăturați conversației pe CBC.ca, unde vă puteți împărtăși reacțiile și comentariile în calitate de membri ai CBC.

Nu aveți un cont de membru CBC?
Este gratuit și ușor să vă alăturați conversației. Creați-vă contul care să vă permită să comentați, dar și să accesați grozavul nostru conținut de Internet și de radio pe CBC Gem și CBC Listen”, se arată în link-ul de justificare pe care îl postează CBC News în locul comentariilor suspendate pe Facebook.
 
Cum ar spune regimul pandemic: în numele interesului vostru superior, vă tăiem din libertăți și vă creăm un mediu digital prin care să vi le accesați cu prețul supravegherii și condiționării de către noi. Așa gândesc jurnaliștii postului public de știri din Canada. Noi le dorim succes cu „experimentul” lor și așteptăm să vedem dacă, la finalul perioadei de probă, vor fi reușit să își păstreze publicul sau vor rămâne doar cu ... „spațiul pozitiv”. Cum preconiza sloganul din starea de urgență? „Totul va fi bine”. Și „așa” a fost!