ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Justin Trudeau a repetat luni, la summitul Business 20 (B20) de la Bali, intenția guvernului de a înăspri reglementările legate de ura online, afirmând că „hărțuirea și violența" online trebuie să fie oprite, în timp ce libertatea de exprimare este protejată,  relatează The Epochtimes.

Vorbind în fața liderilor de afaceri despre progresele tehnologice în timpul summitului din provincia indoneziană, Trudeau a declarat că Canada „este lider în ceea ce privește dezvoltarea și utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale", înainte de a adăuga că guvernul federal va introduce „reforme legislative majore" pentru a consolida protecția vieții private a copiilor.

„În timp ce asigurăm și apărăm întotdeauna libertatea de exprimare, trebuie să clarificăm faptul că nu poate fi în regulă să intimidezi și să ataci oamenii online", a spus el.

Trudeau a adăugat că alte guverne și „în special marile companii tehnologice" au responsabilitatea de a "aborda hărțuirea și violența online pentru a asigura încrederea în tehnologie".

Scrisoarea de „cenzură”a lui Trudeau către ministrul canadian al Patrimoniului, Pablo Rodriguez, în decembrie 2021, l-a însărcinat pe Rodriguez să „introducă o legislație pentru a reforma „Legea privind difuzarea"" și "să ceară giganților web să își plătească partea lor echitabilă și să combată formele grave de conținut online dăunător".

„Introduceți o legislație cât mai curând posibil pentru a combate formele grave de conținut online dăunător pentru a-i proteja pe canadieni și pentru a responsabiliza platformele de socializare și alte servicii online pentru conținutul pe care îl găzduiesc", a scris Trudeau.

De atunci, Rodriguez a introdus proiectul de lege C-11, numit și „An Act To Amend The Broadcasting Act", care este se află în așteptarea aprobării Senatului. Dacă va fi adoptat, acesta va conferi Comisiei canadiene pentru radio-televiziune și telecomunicații (CRTC) autoritatea de a reglementa conținutul disponibil în Canada pe principalele platforme de streaming online, precum Spotify și YouTube.

Reglementarea conținutului

Inițial, Ottawa a susținut că legislația în curs de adoptare nu va permite CRTC să reglementeze conținutul generat de utilizatori pe platformele de socializare, dar președintele CRTC, Ian Scott, a declarat în luna mai în fața unei comisii parlamentare că proiectul de lege C-11 va acorda, de fapt, această putere comisiei.

„Așa cum a fost construită, există o dispoziție care ne-ar permite să facem acest lucru, așa cum este necesar", a declarat Scott în fața Comisiei pentru Patrimoniu Canadian din Camera Comunelor la 18 mai.

„Ar trebui să existe un grad mai mare de încredere în legătură cu acțiunile viitoare ale comisiei", a adăugat el.

Cu câteva luni înainte de comentariile lui Scott, Rodriguez informase Camera că C-11 nu va acorda CRTC nicio putere de reglementare excesivă.

„Proiectul de lege C-11 subliniază în mod clar că autoritatea de reglementare nu ar avea puterea de a reglementa utilizarea zilnică a rețelelor sociale de către canadieni", a declarat el în fața Camerei la 16 februarie.

„Permiteți-mi să fiu clar. Nu vom reglementa utilizatorii sau creatorii online prin intermediul proiectului de lege sau al politicii noastre, nici creatorii de tip digital-first, nici influencerii, nici utilizatorii. Doar companiile de streaming online vor avea ele însele noi responsabilități în cadrul acestei legi."

Cu toate acestea, giganți din domeniul media digitale precum YouTube, Amazon și Spotify au adresat între timp o petiție Senatului pentru a încetini aprobarea legii.

Asociația Digital Media Association (DiMA), care reprezintă toate cele trei companii și nu numai, a declarat că C-11 „va avea un impact semnificativ asupra serviciilor de streaming muzical".

„Proiectul de lege C-11 încearcă să impună serviciilor de streaming un sistem de reglementare conceput pentru radiodifuzorii tradiționali", a scris DiMA într-un memoriu adresat Senatului.

„Impunerea acestui sistem învechit asupra serviciilor inovatoare de streaming într-o eră a alegerii consumatorilor, în care nu există gardieni ai conținutului, așa cum există în contextul radiodifuziunii, este o abordare greșită."