ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Persoanele vaccinate cu două doze Pfizer în lunile ianuarie și februarie, au avut o șansă cu 51% mai mare de a contracta virusul în iulie, comparativ cu cele care au fost vaccinate în martie sau aprilie, arată un nou studiu israelian publicat în Nature Communications, relatează Jerusalem Post.

Echipa de cercetători de la KI Institute a lucrat cu medici de la KSM Research and Innovation și a folosit date furnizate de Maccabi Health Services pentru a realiza un studiu care a comparat ratele de incidență a infecțiilor de debut și a spitalizărilor legate de COVID-19 între persoanele vaccinate spre începutul campaniei din țară (ianuarie și februarie) și cele vaccinate spre ultimele etape (martie și aprilie). Studiul a inclus mai mult de 1,3 milioane de înregistrări.

După cum s-a observat, riscul de infectare a fost semnificativ mai mare cu cât persoanele au fost vaccinate mai devreme, cu o tendință suplimentară de risc ridicat de spitalizare. Rezultatele, au spus cercetătorii, sunt în concordanță cu alte studii pe această temă care arată o scădere a nivelului de anticorpi și a compușilor sistemului imunitar după patru până la șase luni.

În plus, vârsta oamenilor nu a avut niciun efect asupra diminuării vaccinului, ceea ce înseamnă că acesta a scăzut pentru toată lumea și nu doar pentru persoanele în vârstă.

"Eficacitatea vaccinului se diminuează în mod egal pentru toată lumea, conform studiului", a declarat Dr. Barak Mizrahi, cercetător în domeniul sănătății computaționale pentru Institutul KI, care a condus studiul.

Israelul a stabilit politica de a administra o a treia doză tuturor persoanelor cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de multe alte țări și de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a administra a treia injecție doar persoanelor cu cel mai mare risc de a contracta virusul sau de a dezvolta o boală gravă.

Mizrahi a explicat că vaccinul a slăbit mai mult cu cât se îndepărta mai mult de a doua doză inițială, ceea ce înseamnă că persoanele vaccinate în ianuarie erau mai expuse riscului de a contracta corona decât cele vaccinate în februarie și așa mai departe.

Studiul a fost realizat în timp ce varianta Delta se răspândea în toată țara și mulți credeau că această variantă ar putea fi cauza creșterii numărului de infecții în Israel. Mizrahi a declarat că studiul arată că varianta a fost probabil un factor mai puțin important decât se presupunea - deși acest lucru nu este încă confirmat.