ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 25.03 / 19:30 Horia Stoicanu a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de Buna Vestire, după o îndelungată suferință. 
 
ȘTIREA INIȚIALĂ: Cantautorul și scriitorul Horia Stoicanu din București a anunțat joi pe contul lui de social media că a fost diagnosticat cu cancer pulmonar și solicită donații pentru o viitoare intervenție chirurgicală care ar putea să îi salveze viața. 

„HORIA STOICANU a fost diagnosticat cu cancer la plămâni! Număr cont bancar pentru ajutor în vederea operației:

RO15RNCB0076076359850001

Mulțumiri tuturor!”, este anunțul laconic făcut de artistul bucureștean pe contul său de social media.

În ciuda modestiei afișate, Horia Stoicanu este nepotul comandantului Vasile Emanoil, apărător al Patriei în al Doilea Război Mondial. Ajuns la rândul său la vârsta înțelepciunii, artistul este unul dintre reprezentanții generației care a pus bazele mișcării Folk din România. Este activ în domeniul muzical de la vârsta de 15 ani, când studia pianul și chitara. Textier, compozitor, interpret, își începe oficial cariera pe la mijlocul anilor 1970, prezent fiind în cluburile studențești ale vremii și, mai apoi, în Cenaclul „Flacăra”, fără să rămână legat mult timp de acesta. În perioada imediat următoare evenimentelor din decembrie 1989, participă la acțiunea din Piața Universității.
 
Colaborează cu formația „Pasărea Colibri”, compunând cântece cunoscute, precum Dragostea e o salată, Pe Corso, Cardio. Cântecul În sala pașilor pierduți îi prilejuiește intrarea în Cenaclul Flacăra, alături de care participă la 3 turnee.
 
Horia Stoicanu are în palmares compact-discuri de muzică folk (Cireșe amare, 2011, primul său album personal, conținând 12 cântece cărora le-a compus atât melodia, cât și „vorbele”) și cărți (romanul antiglobalist Lumea lui Dumnezeu, 2013; Prin dimineața unei muzici, 2014; Madama de Pică din Parcul Cotroceni), precum și o bogată activitate literară pe blog și social media.