ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O aeronavă Boeing 737 aparținând companiei China Eastern Airlines, care transporta 132 de persoane, s-a prăbușit luni în mod misterios, cu o traiectorie perpendiculară pe suprafața pământului, provocând un incendiu de proporții într-o zonă muntoasă din sudul Chinei. Nici unul dintre pasageri nu a supraviețuit. Ne întrebăm ce ar fi putut păți pilotul și copilotul astfel încât să nu încerce măcar să redreseze nava pentru a plana măcar și a încerca o aterizare forțată.
 
Avionul zbura la aproximativ 9.000 de metri cu câteva momente înainte de a începe brusc să se prăbușească vertical, zdrobindu-se de munții îndepărtați și declanșând un incendiu suficient de mare pentru a fi văzut pe imaginile din satelit ale NASA, au declarat oficialii, citați de The New York Post

Videoclipul - distribuit de presa locală - arată cum avionul se prăbușește în picaj spre sol în apropiere de orașul Wuzhou din provincia sudică Guangxi, în ceea ce oficialii chinezi spun că este cel mai grav dezastru aerian al țării din ultimii zece ani. VIDEO: 

Filmări separate au arătat fumul gros și flăcările care se degajă de la locul prăbușirii în urma accidentului. Localnicii au găsit, de asemenea, resturi ale avionului împrăștiate în regiune, a relatat presa locală. VIDEO:

Anchetatorii vor analiza mai multe cauze posibile ale prăbușirii, printre care acțiuni deliberate, cum ar fi terorismul, probleme tehnice, o coliziune în aer sau sinuciderea prin prăbușire. 

Unii experți consideră că picajul vertical dramatic al avionului ar indica o posibilă defecțiune mecanică. 

„Este foarte probabil ca avionul să fi rămas fără motor la altitudinea de croazieră, ceea ce a făcut ca pilotul să piardă controlul aeronavei”, a declarat Wang Ya'nan, redactor-șef al Aerospace Knowledge, cu sediul la Beijing, pentru Global Times din China. „Aceasta este o defecțiune tehnică foarte gravă, în care avionul intră inevitabil într-o coborâre de mare viteză”. 

Avionul, care transporta 123 de pasageri și 9 membri ai echipajului, se afla în faza de croazieră, ceea ce, potrivit experților, este un moment neobișnuit pentru un astfel de accident. 

„De obicei, avionul este pe pilot automat în timpul etapei de croazieră. Așa că este foarte greu de înțeles ce s-a întâmplat”, a declarat Li Xiaojin, un expert chinez în aviație. 

Accidentele în timpul fazei de croazieră a curselor aeriene sunt destul de rare, chiar dacă această fază ocupă cea mai mare parte din timpul de zbor. 

Boeing a declarat anul trecut că doar 13% dintre accidentele mortale înregistrate de zborurile comerciale la nivel mondial între 2011 și 2020 s-au petrecut în timpul fazei de croazieră, în timp ce 28% au avut loc în timpul apropierii finale și 26%, la aterizare.

Cotidianul People's Daily a citat un reprezentant al echipelor de salvare care a declarat că zborul 5735 s-a dezintegrat în momentul prăbușirii și că nu există nici un semn de viață printre rămășițele acestuia.

Nu se aflau cetățeni străini la bordul avionului, care transporta 123 de pasageri și 9 membri ai echipajului, a relatat televiziunea de stat, citând compania aeriană.

Zborul 5735, care decolase din orașul Kunming din provincia Yunan, se îndrepta spre Guangzhou înainte să se prăbușească în mod inexplicabil în jurul orei locale 14:30, a declarat Administrația Aviației Civile din China.

Vremea în Wuzhou în momentul prăbușirii era parțial înnorată, cu vizibilitate bună.

Contactul cu avionul a fost pierdut în jurul orei locale 14:15, a declarat departamentul provincial de gestionare a situațiilor de urgență din Guangxi.

Datele de pe site-ul de urmărire a zborurilor FlightRadar24.com sugerează că avionul s-a prăbușit timp de un minut și jumătate până la impactul fatal.