ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:00 Peste 200.000 de oameni au rămas fără locuințe după ce exploziile uriașe de marți, din portul din Beirut, au distrus numeroase clădiri, iar Libanul mai are rezerve de grâne pentru ''ceva mai puțin de o lună'', în condițiile în care deflagrațiile din capitală au distrus principalul siloz al țării.

Potrivit dpa, guvernatorul capitalei Beirut, Marwan Abboud, a declarat postului MTV News că între 200.000 și 250.000 de oameni și-au pierdut locuințele, iar autoritățile iau măsuri pentru a le asigura hrană, apă și adăpost.

Abboud a dezvăluit că un raport pe probleme de securitate redactat în anul 2014 avertiza cu privire la posibilitatea unei explozii în capitala Libanului din cauza unor materiale extrem de inflamabile care nu fuseseră depozitate în condiții de siguranță.

''Am pierdut 10 membri ai Brigăzii de Pompieri din Beirut, iar valoarea pagubelor este estimată între 3 și 5 miliarde de dolari, poate chiar mai mult'', a afirmat Abboud.

Premierul Hassan Diab declarase marți că explozia - care a făcut cel puțin 100 de morți și peste 4.000 de răniți - s-a produs la un depozit în care se aflau stocate circa 2.750 de tone de azotat de amoniu, timp de șase ani, fără măsuri de siguranță.

Principalul siloz de grâne al Libanului a fost distrus în exploziile de marți din Beirut, împreună cu tot grâul depozitat înăuntru, ceea ce face ca Libanul să mai aibă rezerve de grâne pentru mai puțin de o lună, cu toate că alte vase cu provizii sunt pe drum, a declarat miercuri, pentru Reuters, ministrul economiei, Raoul Nehme.

Nehme a precizat că Libanul are nevoie de stocuri care să-i ajungă timp de cel puțin trei luni pentru a-și asigura siguranța alimentară și că în prezent caută alte spații de depozitare.

Silozul din Beirut avea o capacitate de 120.000 de tone de grâne, a declarat Ahmed Tamer, directorul portului Tripoli, al doilea oraș ca mărime din Liban. Portul Tripoli nu este echipat cu instalații de depozitare a grânelor, însă există posibilitatea transferării unor cantități de grâu către depozite situate la 2 kilometri distanță, a adăugat el.

În momentul exploziei, în silozul din Beirut erau stocate 15.000 de tone de grâu, a declarat Ahmed Hattit, șeful sindicatului importatorilor de grâu, pentru ziarul local Al-Akhbar. Hattit a afirmat că rezervele actuale de făină sunt suficiente pentru a acoperi nevoile pieței timp de o lună și jumătate și a anunțat că patru nave care transportă în total 28.000 de tone de grâu nu au apucat să ancoreze în port.



ACTUALIZARE 5.08/ 9:45 Cele două explozii uriașe din portul din Beirut care au distrus marți cartiere întregi în capitala Libanului s-au soldat cu cel puțin 100 de morți și peste 4.000 de răniți, a anunțat miercuri Crucea Roșie libaneză, informează AFP și Reuters.
 
 
Premierul Hassan Diab a anunțat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marți explozia care a provocat victime și daune fără precedent în capitala libaneză.  Exploziile s-au produs în contextul în care se așteaptă verdictul în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri în 2005, relatează BBC.
„Până în prezent, peste 4.000 de persoane au fost rănite și peste 100 au fost ucise. Echipele noastre continuă căutările și operațiunile de salvare în zonele adiacente'', a adăugat organizația într-un comunicat de presă.

Potrivit Reuters, șeful Crucii Roșii libaneze, George Kettaneh, a declarat presei locale că mulți oameni sunt încă prinși sub dărâmături. Într-o declarație făcută prin telefon la postul LBCI TV, Kettaneh a explicat că organizația pe care o conduce se coordonează cu Ministerul Sănătății pentru ca morgile să preia victimele, deoarece spitalele nu mai fac față. 
 
Știrea inițială

O explozie de proporții în capitala Libanului, Beirut, a provocat marți pagube importante, rănind sute de oameni, potrivit organizației Crucea Roșie Libaneză, citate de BBC.

Cauza exploziei din regiunea portuară a orașului nu a fost elucidată. Într-o filmare postată pe Internet, putea fi văzut un uriaș nor de fum sub formă de ciupercă, suflul exploziei ducând la distrugerea mai multor clădiri. Potrivit unor relatări, spitalele din Beirut fac față cu greu numărului mare de victime.

Șeful securității interne a Libanului a precizat că explozia a avut loc într-o zonă în care erau depozitate materiale foarte inflamabile. 
 
Agenția națională de știri a Libanului a relatat despre izbucnirea unui incendiu la un „depozit de explozibili” din port, înaintea producerii exploziei. O clădire mare din port, care se află în apropierea centrului orașului, a fost spulberată.
 
Presa locală a arătat imagini cu oameni prinși sub dărâmături. Un martor ocular a spus că prima explozie a fost asurzitoare. O filmare de la fața locului prezintă mașini și clădiri distruse.

Explozia s-a produs într-o perioadă delicată pentru Liban, care trece printr-o criză economică ce a alimentat vechi conflicte interne.