Infernul din Beirut, bilanț provizoriu: Cel puțin 100 de morți, 4.000 de răniți, peste 200.000 de oameni rămași fără locuințe. A fost instituită starea de urgență pentru două săptămâni

ACTUALIZARE 16:00 Peste 200.000 de oameni au rămas fără locuințe după ce exploziile uriașe de marți, din portul din Beirut, au distrus numeroase clădiri, iar Libanul mai are rezerve de grâne pentru ''ceva mai puțin de o lună'', în condițiile în care deflagrațiile din capitală au distrus principalul siloz al țării.
Potrivit dpa, guvernatorul capitalei Beirut, Marwan Abboud, a declarat postului MTV News că între 200.000 și 250.000 de oameni și-au pierdut locuințele, iar autoritățile iau măsuri pentru a le asigura hrană, apă și adăpost.
Abboud a dezvăluit că un raport pe probleme de securitate redactat în anul 2014 avertiza cu privire la posibilitatea unei explozii în capitala Libanului din cauza unor materiale extrem de inflamabile care nu fuseseră depozitate în condiții de siguranță.
''Am pierdut 10 membri ai Brigăzii de Pompieri din Beirut, iar valoarea pagubelor este estimată între 3 și 5 miliarde de dolari, poate chiar mai mult'', a afirmat Abboud.
Premierul Hassan Diab declarase marți că explozia - care a făcut cel puțin 100 de morți și peste 4.000 de răniți - s-a produs la un depozit în care se aflau stocate circa 2.750 de tone de azotat de amoniu, timp de șase ani, fără măsuri de siguranță.
Principalul siloz de grâne al Libanului a fost distrus în exploziile de marți din Beirut, împreună cu tot grâul depozitat înăuntru, ceea ce face ca Libanul să mai aibă rezerve de grâne pentru mai puțin de o lună, cu toate că alte vase cu provizii sunt pe drum, a declarat miercuri, pentru Reuters, ministrul economiei, Raoul Nehme.
Nehme a precizat că Libanul are nevoie de stocuri care să-i ajungă timp de cel puțin trei luni pentru a-și asigura siguranța alimentară și că în prezent caută alte spații de depozitare.
Silozul din Beirut avea o capacitate de 120.000 de tone de grâne, a declarat Ahmed Tamer, directorul portului Tripoli, al doilea oraș ca mărime din Liban. Portul Tripoli nu este echipat cu instalații de depozitare a grânelor, însă există posibilitatea transferării unor cantități de grâu către depozite situate la 2 kilometri distanță, a adăugat el.
În momentul exploziei, în silozul din Beirut erau stocate 15.000 de tone de grâu, a declarat Ahmed Hattit, șeful sindicatului importatorilor de grâu, pentru ziarul local Al-Akhbar. Hattit a afirmat că rezervele actuale de făină sunt suficiente pentru a acoperi nevoile pieței timp de o lună și jumătate și a anunțat că patru nave care transportă în total 28.000 de tone de grâu nu au apucat să ancoreze în port.
ACTUALIZARE 5.08/ 9:45 Cele două explozii uriașe din portul din Beirut care au distrus marți cartiere întregi în capitala Libanului s-au soldat cu cel puțin 100 de morți și peste 4.000 de răniți, a anunțat miercuri Crucea Roșie libaneză, informează AFP și Reuters.

Premierul Hassan Diab a anunțat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marți explozia care a provocat victime și daune fără precedent în capitala libaneză. Exploziile s-au produs în contextul în care se așteaptă verdictul în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri în 2005, relatează BBC.

„Până în prezent, peste 4.000 de persoane au fost rănite și peste 100 au fost ucise. Echipele noastre continuă căutările și operațiunile de salvare în zonele adiacente'', a adăugat organizația într-un comunicat de presă.
Potrivit Reuters, șeful Crucii Roșii libaneze, George Kettaneh, a declarat presei locale că mulți oameni sunt încă prinși sub dărâmături. Într-o declarație făcută prin telefon la postul LBCI TV, Kettaneh a explicat că organizația pe care o conduce se coordonează cu Ministerul Sănătății pentru ca morgile să preia victimele, deoarece spitalele nu mai fac față.

Știrea inițială
O explozie de proporții în capitala Libanului, Beirut, a provocat marți pagube importante, rănind sute de oameni, potrivit organizației Crucea Roșie Libaneză, citate de BBC.
Cauza exploziei din regiunea portuară a orașului nu a fost elucidată. Într-o filmare postată pe Internet, putea fi văzut un uriaș nor de fum sub formă de ciupercă, suflul exploziei ducând la distrugerea mai multor clădiri. Potrivit unor relatări, spitalele din Beirut fac față cu greu numărului mare de victime.
Șeful securității interne a Libanului a precizat că explozia a avut loc într-o zonă în care erau depozitate materiale foarte inflamabile.
Agenția națională de știri a Libanului a relatat despre izbucnirea unui incendiu la un „depozit de explozibili” din port, înaintea producerii exploziei. O clădire mare din port, care se află în apropierea centrului orașului, a fost spulberată.
Presa locală a arătat imagini cu oameni prinși sub dărâmături. Un martor ocular a spus că prima explozie a fost asurzitoare. O filmare de la fața locului prezintă mașini și clădiri distruse.
Explozia s-a produs într-o perioadă delicată pentru Liban, care trece printr-o criză economică ce a alimentat vechi conflicte interne.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)