ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, ca inadmisibile, sesizările formulate de USR cu privire la modificările aduse legilor Justiției, potrivit AGERPRES.


Sesizările au fost depuse în data de 22 ianuarie și vizau modificările aduse legilor 303 - privind statutul magistraților, 304 - privind organizarea judiciară și 317 -privind organizarea CSM.

Juriștii USR susțineau în sesizare faptul că ÎCCJ nu a invocat în sesizare motive extrinseci, de procedură, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, în timp ce USR a arătat în sesizare că cele trei proiecte de modificare a legilor justiției au fost adoptate cu încălcarea principiului bicameralismului și principiului respectării legii, precum și cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului.

De asemenea, juriștii USR au arătat în sesizare că proiectele încalcă obligațiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.