ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA continuă să pună presiune pe Guvernul României pentru a primi cadou gazele naturale din Marea Neagră, în contextul în care tot mai multe voci din spațiul public, dar și din rândul politicienilor, denunță proiectul legii offshore. O lege care vizează exploatarea gazelor din Marea Neagră, ce urmează să fie discutată zilele următoare în Parlament și prin care prin care țara noastră ar  urma să renunțe la impozitarea veniturilor suplimentare obținute de companiile care extrag și comercializează gaze naturale din Marea Neagră. Pentru a câștiga susținere, americanii încearcă să ne convingă că, odată ce se va da undă verde exploatării de gaze din Marea Neagră, în România va curge numai lapte și miere.

Inpolitics. ro scrie că în timp ce apelurile pentru ca legea să nu fie votată se multiplică,  „Ambasada SUA postează, pe pagina proprie de Facebook, un material care prezintă avantajele demarării exploatării de gaze din Marea Neagră, susținut de o analiză realizată de celebra firmă Deloitte. Concluzia ar fi că România ar cîștiga un pic peste un miliard de dolari anual de pe urma acestui business. E mult, e puțin? Fiecare dintre cititori are dreptul să aprecieze singur”.


„Conform studiului Deloitte, în perioada 2018-2040, bugetul de stat al României ar încasa de pe urma gazelor din Marea Neagră un total de 26 miliarde de dolari, adică 1,13 miliarde pe an – cea mai mare parte a contribuțiilor fiscale provenind din plata impozitului pe profit și a contribuțiilor la asigurări sociale – și s-ar crea cca. 30.605 de locuri de muncă.


”Efectul dezvoltării cu succes a proiectelor upstream offshore s-ar propaga, de asemenea, în sectoarele conexe (de exemplu, transportul și distribuția de gaze naturale), dar și în alte industrii (de exemplu, industria chimică, petrochimică și producția energiei electrice pe bază de gaze naturale), unde investiții de aproape 9 mld. USD ar fi posibile în urma surplusului de gaze și competitivității economice astfel create. La rândul lor, aceste investiții ar conduce la înființarea și menținerea a cca. 42.000 de locuri de muncă până în 2040, la un impact cumulat estimat de 18,3 mld. USD asupra veniturilor la bugetul de stat, precum și la un surplus cumulat de aproape 99 mld. USD în producția națională de bunuri și servicii între 2020 și 2040, după cum se poate observa în tabelul de mai jos” se mai arată în studiu.

Cîntecul sirenelor continuă:

”Trebuie remarcat faptul că aceste beneficii ar putea fi obținute fără nicio nouă cheltuială publică directă. Dimpotrivă, o creștere a producției ar suplimenta veniturile la bugetul public național, fără a genera cheltuieli suplimentare pentru statul român. Beneficiile unui astfel de stimulent ar trebui, prin urmare, să fie atractive în scopul recuperării decalajului față de țările UE mai bine dezvoltate.
În plus, aceste resurse suplimentare de gaze naturale, devenind comercial viabile, ar contribui la asigurarea aprovizionării sustenabile a României cu energie, la atingerea țintelor de decarbonizare pe termen lung, precum și la dezvoltarea infrastructurii naționale, sau a altor industrii cu valoare adăugată mare, cum ar fi chimia și petrochimia”.

Impactul asupra ocupării forței de muncă nu e, nici el, neglijat. 
Desigur, ipotetic vorbind:
 
”În perioada 2018 – 2040, estimările indică faptul că, în proiectele offshore vor fi angrenați, în medie, peste 700 de angajați în fiecare an, pe întreaga perioadă. Aceste noi locuri de muncă vor susține, în mod indirect, alte 22.644 de locuri de muncă oferite de furnizorii de bunuri și servicii ai concesionarilor. Mai mult, impactul indus de cheltuielile angajaților concesionarilor, dar și a furnizorilor va conduce la susținerea a altor 7.254 de locuri de muncă, în diverse industrii și sectoare de activitate.
Pe viitor, fiecare loc de muncă creat și menținut direct în cadrul proiectelor offshore va susține un total de 43 locuri de muncă în economia românească. Numărul locurilor de muncă ce vor fi create ar fi suficiente pentru a angaja în această perioadă toți șomerii din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Ialomița, Ilfov și o treime a celor din Galați”.
 
În fine, mai suntem îmbiați cu o promisiune:
 
”Fiecare USD cheltuit în România în cadrul proiectelor offshore va genera venituri la bugetul de stat în valoare de 1,9 USD. Valoarea suplimentară a bunurilor și serviciilor ar fi suficientă pentru a construi aproape 10.000 km de autostrăzi”, scrie Inpolitics.ro.