ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a ajuns, marți la amiază, la Sibiu, unde a verificat stadiul pregătirilor pentru Summit-ul din 9 mai. „Până acum în oraș lucrurile sunt foarte bine pregătite, orașul arată foarte bine. Primăria, doamna primar Fodor, s-au străduit foarte mult încă de când s-a știut că se va organiza acest summit și rezultatul se vede”, a declarat, mulțumit, Iohannis.
 
Într-un articol pentru inpolitcs.ro, ziaristul Bogdan Tiberiu Iacob scrie „cum a ajuns Sibiul lui Iohannis noul Scornicești”și cum, în absența unui proiect important al celor cinci ani de mandat, „președintele pare să aibă un proiect ambițios: mutarea Capitalei în Ardeal, mai precis la Sibiu”. Jurnalistul amintește că decizia organizării summit-ului din 9 mai la Sibiu a aparținut exclusiv președintelui Iohannis, „care a dorit, în special, ca importanta reuniune europeană să se desfășoare fix în clădirea de unde el a condus urbea ca primar”. E tot mai clar nu doar că se repetă sindromul Scornicești, ambiția fostului dictator de a face din orașul său natal o mare urbe, dar pare că președintele Iohannis are planuri chiar mai mari de atît, spune Bogdan Tiberiu Iacob.

„În mandatul său de președinte, Sibiul a devenit un oraș extrem de privilegiat. Desemnat inclusiv capitală gastronomică a Europei în 2019, lucru salutat solemn și oficial de către șeful statului, numele Sibiului se regăsește în zeci și sute de luări de poziție ale președintelui, regăsite pe siteul administrației prezidențiale. Desigur, apare și pe lista puținelor evenimente derulate sub patronajul președinției, precum Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul de Film ASTRA Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu șamd.
Ai sentimentul că Iohannis face tot posibilul să-și aducă orașul în discuție indiferent de conjunctură, dovadă că a vorbit despre el inclusiv la dezbaterea ”Un viitor smart pentru Ploiești”.

A pomenit Sibiul, spre exemplu, la Festivalul Digital de la Tallin, la o întîlnire cu membrii comunității românești din Philadelphia, la cea de-a 170-a aniversare a învățământului militar românesc, la festivitatea de deschidere a Galei Profesorului Bologna, la dezbaterea „Președintele României în dialog cu agricultorii”, la dezbaterea „Managementul reducerii riscurilor la dezastre”, la dezbaterea „Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021”, la întîlnirile cu Prințul Charles, la dezbaterea „Dialog pentru România. Primăvara politică a societății civile”, la deschiderea anului școlar din București, la Conferința de Securitate de la München și exemplele pot continua la nesfîrșit.

Aproape că nu există luare de poziție a președintelui în care să nu-și pomenească orașul de suflet, în special la întrevederile cu înalți oficiali străini. Persoane și instituții din Sibiu își fac loc, des, în decretele de decorare semnate de președinte.

Demn de remarcat că, deși tare scump la vedere, în general, președintele își face des timp pentru diverse evenimente care se derulează la Sibiu, ori le salută în mesaje publice. Tot la Sibiu, în mod straniu, locuiește și activează Prima Doamnă, iar șeful statului, oricum, stă minim trei zile pe săptămînă acolo, și el.
Președintele Iohannis nu a participat la inaugurarea scutului de la Deveselu, a Catedralei Neamului ori a fabricii de elicoptere militare de la Ghimbav, unde a venit președintele Franței, nu a participat la ședința solemnă cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România și la multe alte evenimente de calibru. În schimb a participat la lansarea oficială a programului „Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019”, amintește ziaristul.

Demn de amintit, spune BTI, este și faptul că, pe cînd era la debutul funcției de primar, Iohannis a creat o echipă de fotbal, F.C.Sibiu, sponsorizată din banii primăriei, dar care a sucombat destul de repede.

„În mai multe declarații publice, edilul declara că a fost o greșeală, că banii publici nu pot susține o echipă și că așteaptă vremuri mai bune pentru a relua demersul, cu bani privați, de astă dată. Vremurile mai bune au venit aproape imediat după ce a devenit președinte: la Sibiu a renăscut în 2015 o echipă de fotbal, numai că de astă dată se numește F.C.Hermannstadt, numele german al Sibiului. A promovat rapid în liga întîi, iar în aceste zile susține primele sale meciuri pe stadionul proaspăt renovat din Sibiu. Echipa cu nume german e susținută în proporție de 50% din banii primăriei și ai consiliului local Sibiu. Banii publici au redevenit, brusc, buni pentru fotbal. Numele de F.C.Olt vă mai spune ceva?”, adaugă ziaristul.

„Una peste alta, ce gînduri de viitor are președintele Klaus Iohannis cu orașul Sibiu, mai ales din perspectiva unui al doilea mandat?

Capitală a României? Centru al afacerilor transilvane? Punct de comandă al intereselor germanice în România, în condițiile în care Germania, Austria și Luxemburg se numără între primii șapte investitori străini în România?”, se întreabă ziaristul.