ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile sanitare ridică probe din loturile de portocale ale unui lanț de supermarketuri din Argeș, după ce părinții, dar și medicii și-au îndreptat suspiciunile către fructe ca posibilă explicație în cazul bebelușilor care s-au îmbolnăvit grav după ce au fost contaminați cu o bacterie periculoasă.

Direcția Sanitar-Veterinară Argeș a demarat, sâmbătă, controale la un lanț de magazine din județ, după ce mai mulți părinți au declarat că le-au dat portocale copiilor, ulterior aceștia suferind infecții digestive grave.
În prezent, 16 copii cu insuficiență renală sunt internați la Spitalul Marie Curie din București. Șase dintre ei sunt la Nefrologie și cinci la Terapie intensivă. 

"În urma discuțiilor pe care le-am avut cu șeful ANSVSA, ne-am autosesizat și am recoltat probe de la toate magazinele suspectate, care fac parte dintr-o rețea de magazine hipermarket din orașele Topoloveni, Curtea de Argeș, Câmpulung, Mioveni și Pitești. Ne referim doar la portocale, pentru că una dintre mame a spus că i-a dat copilului să consume portocale achiziționate din acel magazin. Este posibil să depistăm anumite pesticide” a declarat Daniel Lupu, director executiv al Direcției Sanitar-Veterinare Argeș.

Probele vor fi transmise laboratorului din București, iar rezultatele sunt așteptate cel târziu marți. În paralel, Direcția de Sănătate Publică Argeș continuă recoltarea de probe în casele din care provin bebelușii bolnavi.

Poliția a cerut, vineri, documente de la Agenția de Mediu, DSP Argeș, Apele Române și trei mari distribuitori de apă, în cazul celor unsprezece copii internați la Spitalul "Marie Curie".

De asemenea, anchetatorii au solicitat fișele medicale și foile de internare ale copiilor de la toate spitalele unde au fost internați, respectiv Spitalul de Urgență Argeș-Pitești, Spitalul de Pediatrie Argeș și Spitalul "Marie Curie" din București, dar și foaia de observație a bebelușului decedat. În total, 16 copii, cu vârste între două luni și doi ani, au fost transferați, din spitalele din Argeș la clinicile din București, cu infecții digestive grave.