ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 20:19 Folosirea Gazetei Matematice în școli nu este interzisă pentru că nu este vorba de un material auxiliar, a declarat vineri, pentru HotNews.ro. inspectorul școlar general al municipiului București, Florian Lixandru, care a precizat ca același lucru este valabil și pentru culegeri.

Lixandru a precizat că Gazeta Matematică nu e interzisă, fiind vorba de o publicație a Societății de Științe Matematice din România. Nici culegerile de probleme nu sunt interzise, deoarece nu sunt auxiliare, a subliniat inspectorul școlar general al municipiului București.
 
Știrea inițială

„Gazeta Matematică”, revista cu 122 de ani de apariție neîntreruptă (inclusiv în timp de război), este unul dintre materialele auxiliare interzise în acest moment în școlile românești. Motivul:  Ministrul Educației a trimis chiar în prima zi de școală o notă către toate inspectoratele școlare prin care atrage atenția că sunt interzise toate auxiliarele. Printe ele intră și Gazeta Matematică, scrie portalinvatamant.ro.


„Gazeta Matematică” intră automat în grupul de materiale auxiliare „strict interzise la clasă, a declarat Radu Gologa, Președintele Societății de Științe Matematice din România (ce editează Gazeta).
 
Ministerul Educației a emis un ordin prin care invalidează toate auxiliarele folosite în școli până în prezent, printre acestea numărându-se în mod automat și „Gazeta Matematică”, o publicație cu tradiție în România de peste 120 de ani. Unele inspectorate școlare au refuzat să mai primească revista, deși există protocoale de livrare cu Societatea de Științe Matematice din România.

Profesorul de matematică Radu Gologan, antrenorul de genii din România, și-a exprimat nemulțumirea și a postat un mesaj pe contul său de Facebook.

„L-aș întreba pe domnul profesor Pop, actualmente ministru al educației și fost profesor de matematică, dacă în opinia domniei sale, Gazeta Matematică, un monument al culturii românești de peste 120 de ani, este considerat auxiliar interzis în școlile din România. Cred că știe că generații întregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni, ce au făcut și fac fală României, au făcut primii pași spre știință cu Gazeta alături. Pot să îi spun domnului Pop că în SUA, Moldova, Germania, Franța ca și în multe alte țări este folosit ca material auxiliar la matematică. Din păcate câțiva inspectori generali și directori au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice, deși exista un protocol între Societatea de Științe Matematice și minister în acest sens”, este mesajul postat de profesorul Radu Gologan pe contul său de Facebook.

Fondată în 1895, este una dintre cele mai vechi reviste dedicate educației matematice pentru elevii din școlile primare, gimnaziale și din licee.
 
Gazeta Matematică a contribuit în mod esențial la dezvoltarea învățământului matematic și a școlii matematice românești. La 4 octombrie 1894, Ion I. Ionescu, Ion Gh. Zottu, Victor Balaban, Mihail Roco și Vasile Gr. Cristescu, cinci ingineri care lucrau la construirea podului de la Cernavodă, s-au întîlnit  și au decis înființarea unei reviste de matematică "...de care să profite elevii liceelor noastre”.

La 14 septembrie 1895, în prezența regelui Carol I, a fost inaugurat podul de la Cernavodă, cea mai mare construcție de acest gen din Europa acelor vremuri. O zi mai târziu, odată cu începerea anului școlar, la 15 septembrie 1895, apare primul număr al Gazetei Matematice - prima revistă de profil în limba română care a marcat începutul unei noi etape în dezvoltarea matematicii românești.

Prima jumătate de secol, revista a fost susținută material de redactorii săi, V. Cristescu, A. Ioachimescu, I. Ionescu și Gh. Țițeica, fiind considerați "stâlpi" ai Gazetei Matematice.