ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, în urma unei sesizări formulate de Curtea de Apel Timișoara, că tractorul agricol sau forestier nu se încadrează în categoria prevăzută de lege ca fiind autovehicul și că, în consecință, poate fi condus pe drumurile publice fără permis. Decizia vine după ce, în 4 aprilie, Curtea Constituțională a solicitat incriminarea conducerii fără permis a tractorului pe drumurile publice, apreciind că această faptă prezintă pericol social ridicat.

„În interpretarea noțiunii de «autovehicul», prevăzută de art. 334 alin. 1 din Codul penal și art. 335 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct. 6 și pct. 30  din O.U.G. nr. 195/2002, modificată și completată prin OG nr. 21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal”, se arată în decizia de miercuri a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curți de Casație și Justiție.