Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ICCJR) a respins marți cererea de recurs în casație depusă de cei doi bărbați din așa zisul Ținut Secuiesc față de sentința de privare de libertate, a comunicat biroul de presă al instanței angenției ungare de presă MTI, citată de site-ul hirado.hu.


István Beke și Zoltán Szőcs au fost condamnați de ICCJR în
iulie 2018 la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru acte
de terorism, deoarece din înregistrările de la dosar și din
petardele găsite la domiciliul lui Beke autoritățile române au concluzionat
 că cei doi au dorit să plaseze o bombă artizanală în
piața centrală din Târgu Secuiesc, în timpul paradei militare de
Ziua Națională a României, programată pe 1 decembrie 2015.

Cererea de revizuire depusă de cei doi se baza pe argumentul că faptele pentru care au fost condamnați nu sunt prevăzute în legile penale.
 
Avocații celor doi au invocat, marți, în fața judecătorilor că petardele care s-ar fi presupus că vor fi folosite pentru bomba artizanală nu au pus viața nimănui în pericol, iar pe de altă parte infracțiunea descrisă în rechizitoriu nu corespunde scopului descris în articolul 32 din legea privind combaterea terorismului, respectiv submninarea puterii de stat, intimidarea populației sau
constrângerea organizațiilor naționale sau internaționale.

În rechizitoriu se arată că cei doi bărbați secui urmăreau să
sperie comunitatea locală de români, pentru ca altă dată să nu mai organizeze parade militare de sărbătoarea națională, iar acest scop nu poate fi încadrat în definiția enumerată de legea privind combaterea terorismului, potrivit căreia un act de terorism presupune intenția de a amenința la nivel național sau internațional – au invocat avocații celor doi.

Procurorul de ședință a catalogat argumentele drept
neîntemeiate. Motivarea sentinței ICCJR va fi publicată ulterior,
dar în minuta sentinței judecătorii fac referire la lipsa de temei
a cerereii de recurs în casație. Sentința de marți a ICCJ este
definitivă.

La ședința de marți, pe lângă membrii familiei, în sala de
judecată a fost prezent și deputații UDMR de Covasna și György Csóti, directorul Institutului pentru Protecția Drepturilor Minorităților din Ungaria.

„S-a dovedit, din nou, că în România nu există justiție
independentă și dictează forțele șovine, care urăsc maghiarii,
direcționate de către serviciile secrete”, a comentat sentința
instanței György Csóti.

Acesta a adăugat: Institutul pentru Protecția Drepturilor
Minorităților din Ungaria intenționează să contacteze mai mulți europarlamentari cu rugămintea de a face pașii necesari declanșării procedurilor prevăzute de articolul 7 al Tratatului UE, împotriva
României, deoarece aici, în opinia sa "încălcarea justiției pe baza apartenenței la o națiune este sistematică”, așa cum demonstrează procesele intentate primarilor din Ținutul Secuiesc și stadiul demersurilor privind retrocedările.

Zoltán Lomnici, președintele Consiliului Demnității Umane a
declarat marți, prin telefon, pentru MTI: în interesul serviciilor
secrete românești instanța supremă de la București nu a luat o
decizie juridică, ci una politică, ceea ce, în opinia sa, trebuie
transmis neapărat forurilor internaționale. În acest sens dorește
să ofere ajutor deținuților politici secui alături de parlamentarul
ungar al Fidesz, István Bajkai și senatorul UDMR, László Fejér – a
arătat fostul președinte al instanței supreme de la Budapesta.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews