ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a retrimis luni Parlamentului spre reexaminare legea prin care se înființează Institutul Național de Cercetare „Cantacuzino”, instituție publică de importanță strategică, în subordinea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, prin reorganizarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”, care se desființează, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. 

Șeful statului arată că legea transmisă la promulgare aprobă, fără modificări, OUG nr. 23/2015 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării și inovării în vederea asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației, prin care se înființează Institutul Național de Cercetare „Cantacuzino”, instituție publică de importanță strategică, în subordinea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, prin reorganizarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”, care se desființează. 

În cererea de reexaminare se arată că decizia de aprobare prin lege a OUG nr. 23/2015 trebuie reanalizată de către Parlament, având în vedere că a fost abrogată. 

În anul 2016, Guvernul a stabilit trecerea Institutului Național de Cercetare ''Cantacuzino'' din subordinea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare în subordinea Ministerului Sănătății, prin OUG nr. 96/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății, care se află în prezent în procedură parlamentară. 


Ulterior, în data de 21 septembrie 2017, Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență prin care se stabilește înființarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ''Cantacuzino'', instituție de drept public care desfășoară activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației, în subordinea Ministerului Apărării Naționale, prin preluarea patrimoniului, personalului și activității Institutului, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, care se desființează (OUG nr. 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării și producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice și antidoturi, în vederea asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației). 

Prin articolul 9 al OUG nr. 66/2017, atât OUG nr. 23/2015, cât și art. VI din OUG nr. 96/2016 au fost abrogate, se arată în cererea de reexaminare citată de Agerpres.