ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Locuitorii din Alaska și vizitatorii ar putea vedea pe cer o strălucire artificială a aerului creată de Programul de cercetare aurorală activă de înaltă frecvență (HAARP) în timpul unei campanii de cercetare de patru zile care începe sâmbătă, a anunțat Institutul Geofizic al Universității Alaska.

Oamenii de știință de la Universitatea din Alaska Fairbanks, Universitatea Cornell, Universitatea din Colorado Denver, Universitatea din Florida și Institutul de Tehnologie din Georgia vor efectua o varietate de experimente la situl de cercetare operat de UAF.

Experimentele se vor concentra asupra ionosferei, regiunea atmosferei situată între aproximativ 30 și 350 de mile deasupra suprafeței Pământului. 

Oamenii de știință vor investiga mecanismele ionosferei care cauzează emisiile optice. De asemenea, vor încerca să înțeleagă dacă anumite unde plasmatice - gaz atât de fierbinte încât electronii sunt smulși de pe atomi - amplifică alte unde de frecvență foarte joasă. De asemenea, vor investiga modul în care sateliții pot folosi undele de plasmă din ionosferă pentru detectarea și evitarea coliziunilor.

În fiecare zi, strălucirea aerului ar putea fi vizibilă până la 500 de kilometri de la instalația HAARP din Gakona. Situl se află la aproximativ 320 de kilometri nord-est de Anchorage și la 230 de kilometri sud-est de Fairbanks, adică între 300 și 350 de kilometri.

HAARP creează strălucirea aerului prin excitarea electronilor din ionosfera Pământului, similar cu modul în care energia solară creează aurorele naturale, cu ajutorul unor impulsuri de transmisie radio de înaltă frecvență, care sunt activate și dezactivate. Instrumentul de cercetare ionosferică al HAARP, o rețea de 180 de antene de înaltă frecvență dispuse pe o suprafață de 33 de acri, poate radia 3,6 megawați în atmosfera superioară și în ionosferă. 

Dacă va fi vizibilă, strălucirea aerului va apărea ca o pată slabă de culoare roșie sau, eventual, verde. Din cauza modului în care funcționează ochiul uman, strălucirea aerului poate fi mai ușor de observat atunci când se privește doar în lateral.

HAARP va crea o strălucire a aerului într-un anumit punct de pe cer. Unghiul de vizibilitate pentru oricine dorește să o caute va depinde de distanța față de HAARP.

Frecvențele de transmisie ale HAARP vor varia, dar vor fi cuprinse între 2,8 și 10 megahertzi. Zilele și orele efective de transmisie sunt foarte variabile în funcție de condițiile ionosferice și/sau geomagnetice în timp real. 

Informații suplimentare despre campania de cercetare vor fi disponibile pe site-ul HAARP.

În 2021, Fundația Națională pentru Știință a acordat Institutului de Geofizică UAF o subvenție de 9,3 milioane de dolari pe cinci ani pentru înființarea Observatorului Geofizic Subauroral la HAARP. Observatorul explorează atmosfera superioară a Pământului și mediul geospațial.

Subvenția a sprijinit mai multe campanii de cercetare HAARP, inclusiv aceasta. De asemenea, a ajutat la finanțarea revenirii la HAARP a Școlii de vară de aeronomie polară și științe radio, care a găzduit peste 50 de cercetători în luna august.

Inițial, Forțele Aeriene au dezvoltat și deținut HAARP, dar au transferat instrumentele de cercetare către UAF în august 2015. UAF operează situl în baza unui acord cu Forțele Aeriene.

Piloții care zboară în zona Gulkana sunt rugați să verifice cu Administrația Federală a Aviației pentru detalii privind restricțiile temporare de zbor.