ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews a aflat în exclusivitate că Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a întreprins recent o vizită la Constantinopol, unde s-a întâlnit și cu Patriarhul Bartolomeu. IPS Teodosie a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor ActiveNews cu privire la această întâlnire istorică.

Victor Roncea: Înaltpreasfințite Părinte, am aflat că ați participat recent la un simpozion internațional susținut la Constantinopol, o vizită istorică, putem spune. Despre ce a fost vorba și care a fost discursul Preasfinției Voastre la acest simpozion?

IPS Teodosie: Fundația „IL LABIRINTO DEI MUSEI” condusă de domnul Vincenzo Bianchi a organizat în perioada 24-26 iulie 2021, la Istanbul, „PRIMO CONGRESSO INTERNATIONALE SULL`ETICA, LA CULTURA RELIGIOSA E L`IDENTITA NAZIONALE AL TEMPO DEL CORONAVIRUS”, unde am prezentat lucrarea științifică intitulată: Importanța și necesitatea culturii religioase pe timp de pandemie. Simpozionul a dorit să evidențieze elemente definitorii ale națiunilor cu privire la etică, cultură religioasă și identitate națională, toate în contextul crizei produsă de pandemia Covid-19.

Din România cine a mai participat și care au fost tematicile și titlurile conferințelor?

Din România au mai participat domnul Acad. Prof. Constantin Barbu și domnul Acad. Prof. Ion Deaconescu. Fiecare a dezbătut științific tema aleasă, domnul Barbu vorbind despre importanța conștientizării identității naționale, iar domnul Deaconescu subliniind valorile eticii în vremurile pandemiei.

Ați avut, apoi, și o întrevedere personală cu Patriarhul Bartolomeu. Cum l-ați regăsit pe Patriarh și care au fost gândurile sale pentru România, Grădina Maicii Domnului, și lumea ortodoxă?

Desigur că, fiind în Istanbul, era politicos să mergem în vizită la Sanctitatea Sa Bartolomeu I, care ne-a primit cu amabilitatea incomensurabilă de care dă mereu dovadă, cu dragoste părintească ce greu se poate exprima în cuvinte. Gândurile Sanctității Sale despre România au mereu un caracter laudativ, Sanctitatea Sa fiind atât de iubită și apreciată în țara noastră. Ne-a vorbit despre credința poporului român pe care a văzut-o în vizitele pe care le-a realizat pe teritoriul țării noastre și despre dinamismul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru care are numai cuvinte de laudă.

Ce daruri i-ați adus din România și ce i-au oferit alți reprezentanți ai României prezenți la manifestare?

Darurile pe care i le-am dus Sanctității Sale sunt simbolice comparativ cu iubirea cu care ne-a primit. Din partea Academiei Tomitana i-am oferit medalia de aur Sfântul Dionisie Exiguul, alături de o colecție rară de documente publicate de domnul profesor Constantin Barbu, colecție ce a aparținut cândva Patriarhiei Ecumenice. De asemenea, din partea Academiei Mihai Eminescu, Sanctitatea Sa a primit medalia Mihai Eminescu alături de titlul de Membru de onoare al Academiei.

Cunoscând preocuparea Sanctității Sale pentru istorie, cum a primit Patriarhul toate aceste documente inestimabile, multe publicate în premieră de profesorul Constantin Barbu?

Sanctitatea Sa este prin definiție un om iubitor de cultură, iar primirea colecției de volume care au fost cândva în patrimoniul Patrierhiei Ecumenice nu a putut decât să aducă bucurie. Mai mult, aceste documente scoase la lumină de domnul Constantin Barbu, au captat atenția Sanctității Sale care ne-a asigurat că le va studia intens, în ele evidențiindu-se istoria Patriarhilor Ecumenici, pusă în paralel cu istoria vechii Mitropolii a Tomisului.

Am înțeles că a fost și invitat în România pentru a primi distincția de Doctor Honoris Causa din partea Universității Creștine Dimitrie Cantemir. Îl veți invita și la Academia Tomitană, pe meleagurile vechii Mitropolii a Tomisului, pentru a vizita comorile ortodoxiei românești?

În toamna acestui an Sanctitatea Sa este invitat de către Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir pentru a primi titlul de Doctor Honoris Cauza și, cu acest prilej, cu binecuvântarea Preafericirii Sale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îl vom invita pe pământul Dobrogei, udat de sângele sfinților lui Dumnezeu, pentru a vizita locurile unde s-au nevoit, în care au scris istoria bimilenară de trăire creștină la Tomis.

S-a stabilit o colaborare pe viitor între Academia Tomitană și Patriarhia Constantinopolului pentru valorificarea Tezaurului Ortodox al Lumii?

Sanctitatea Sa s-a aratat foarte interesat de activitatea culturală ce se desfășoară în cadrul Academiei Tomitana. A fost impresionat de volumul mare de scrieri ale părinților Bisericii lui Hristos descoperite în marile arhive ale lumii, părinți ce au fost instruiți în școala cetății de la Marea Neagră. Aici poate fi dat ca exemplu Sfântul Donisie Exiguul, unul dintre cei mai învățați tomitani care stabilește Anno Domini. Mai mult, prin traducerea Sinoadelor Ecumenice, el învață carte lumea catolică în timpul a nu mai puțin de opt Papi. Sanctitatea Sa Bartolomeu I s-a bucurat când a aflat că o Academie din România este axată pe cercetarea tezaurului Ortodoxiei, tezaur prin care istoria capată o nouă formă, un nou sens. Prin datele istorice menționate în aceste documente demonstrăm tuturor, cu acte, importanța Bisericii în păstrarea culturii și a coloanei vertebrale a poporului de-a lungul secolelor.

 Vă mulțumim!