ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mare surpriză pe scena politică internațională. Celebrul Henry Kissinger, în vârstă de 100 de ani, laureat al premiului Nobel pentru Pace, geostrateg, diplomat și fost consilier al mai multor președinți americani, s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jinping, relatează RomâniaTV.

„Sunt foarte încântat să-l văd pe domnul Kissinger. Au trecut trei ani de zile de la ultima noastră întâlnire. Tocmai ați celebrat împinirea a 100 de ani. Vă doresc o viață lungă și sănătoasă! (…)”, a declarat Xi, printre altele.

Xi Jinping l-a primit pe Henry Kissinger la Casa pentru oaspeți de stat Diaoyutai, un complex diplomatic din vestul Beijingului, unde celebrul diplomat a fost primit și în timpul primei sale vizite în China, în anul 1971, în vremea președintelui Richard Nixon.

De atunci, Kissinger a vizitat China de peste 100 de ori, a menționat Xi în cadrul întâlnirii cu fostul diplomat de top al Americii. Ca un artizan din umbră al diplomației mondiale este sigur că acesta va aborda și situația războiului dintre Rusia și Ucraina, respectiv NATO/UE/SUA.
 
Kissinger a fost salutat în media de stat ca un "diplomat legendar" pentru că a permis apropierea, în anii 70, dintre China și Statele Unite. Intermedierea a fost perfectată de România. Vizita secretă a lui Kissinger din iulie 1971 a fost prefațată prin vizita la București a  întâlnirile dintre președinții Richard Nixon și Nicolae Ceaușesci și anunțată vialat în cadrul vizitei președintelui român la Beijing, din iunie 1971, când premierul chinez Zhou Enlai declara: „Noi promovăm politica porților deschise. Înainte, ne-am aflat în situația în care Statele Unite au venit să ceară Chinei să-și deschidă porțile; acum le deschidem noi. Dacă a venit chiar și echipa de tenis de masă a Statelor Unite la noi, de ce să nu vină, în fond, și alte echipe?” (Sursa).